Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skilda åsikter om damlagets framtid

På grund av brist på spelare och ledare har IFK Kumlas styrelse bestämt att fotbollsdamerna ska dra sig ur division två och istället spela i fyran, tillsammans med F15-laget. Men beslutet kritiseras.

Annons

IFK Kumlas damlag i fotboll avancerade till division två 2014. Efter fjolårssäsongen har det varit osäkert hur många spelare som blir kvar under 2016. Dessutom slutar huvudtränaren Thomas Bengtsson, som haft hand om både dam- och herrlaget, för att istället enbart träna herrlaget.

Vilket underlag det finns att bygga vidare på verkar styrelsen och laget ha helt skilda åsikter om.

På damlagets webbsajt står det om vårens matcher och information ligger ute om hur säsongen planeras.

I själva verket har dock styrelsen nyligen beslutat att laget ska dra sig ur tvåan för att istället spela i division fyra.

– Vi drar oss ur division två för att istället bara spela i division fyra. Det stora skälet till beslutet är spelarbrist och ledarbrist, säger Magnus Ivarsson, som är sekreterare i styrelsen.

– Det har varit brist på spelare i division två-laget under hösten och det är jättesvårt att hitta nya ledare. Det gäller inte bara tränare utan hela staben, fortsätter Ivarsson.F15-laget, som redan spelar i division fyra, slås ihop med seniordamerna. Stommen från ledarstaben kring F15-laget kommer att leda laget.

Att dra sig ur en serie innebär automatisk nedflyttning till den lägsta serien. Dessutom tvingas klubben betala en avgift till det förbund som ansvarar för serien. I det här fallet Dalarnas fotbollsförbund.

Hur ser du på beslutet - att ett lokalt, framgångsrikt division två-lag tvingas degradera?

– Det var absolut inget lätt beslut. Vi hade helst sett att vi hade fyllt laget och ledarstaben. Men när det inte gick känns det inte rätt att ha kvar laget i division två med konstgjord andning, säger Magnus Ivarsson.

En av lagets ledare, Thomas Adolfsson, är upprörd. Han menar att laget inte blivit informerat om beslutet.

– Jag ska prata med Örebro läns fotbollsförbund och se om vi kan få en dispens på 14 dagar så att vi kan gå igenom läget. Vi har ändå ett underlag på 10-15 spelare, säger Adolfsson, som tror att det på sikt går att rekrytera både spelare och ledare.

Enligt Magnus Ivarsson har beslutet att dra sig ur division två gått ut till alla berörda parter.

Vad säger du om synpunkten att ledar- och spelarsituationen kan lösas på sikt?

– Den bild vi har fått är att det har varit väldigt, väldigt svårt att få ihop det. Vi ser inga andra lösningar.

På onsdag ska spelarna och ledarna ha ett möte med anledning av beslutet.

Spelarna vill inte kommentera saken före mötet.

Annons
Annons
Annons