Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smakligt träningsläger i Kumla

Vi måste jobba snabbare! Det är kocklandslagets slutsats efter träningen i onsdags.

Annons

Då erbjöds gästerna på restaurang Smak att ta del av vad som kommer stå på menyn när mat-OS avgörs i Erfurt i oktober. Fem timmar i köket resulterade i en femrättersmeny som inte får kosta mer än 35 kronor per kuvert, helt enligt tävlingsreglerna i klassen storkök.

När det var dags att servera maten kunde laget konstatera att det mesta hade gått bra, men att de fem timmarna inte riktigt räckte till. Tre minuters övertid håller inte i höst, men det finns ett halvår kvar att finslipa detaljerna.

– Vi vet att produkten – menyn – är bra, men vi måste jobba snabbare. Fast det är ju bättre att göra misstagen här än i Erfurt, säger lagkaptenen i kocklaget, Joachim Mueller.

En av kockarna laget är Niklas Edgren, som för närvarande är tjänstledig från jobbet som kökschef på restaurang Smak. Det var bland annat därför som kocklaget valde att göra ett gästspel i Kumla.

Ett längre reportage finns i dagens NA.

Råvarorna till femrättersmenyn ska inte kosta mer än 35 kronor per person. Det är ändå nästan dubbelt så mycket som kockarna har att röra sig med till vardags i sina storkök. Bild: GÖRAN KEMPE

Niclas Melin skivar reninnalåret, medan Daniel Sparrfeldt ägnar sig åt desserten. Samarbetet i köket är en av bedömningsgrunderna i mat-OS: Bild: GÖRAN KEMPE

Niklas Edgren är för närvarande tjänstledig från sin anställning som kökschef på restaurang Smak i Kumla. Bild: GÖRAN KEMPE

Uppläggningen blev lite snitsigare än vanligt när de Ericssnanställda fick proväta OS-menyn. Bild: GÖRAN KEMPE

I spurten får varje dessert en lakritsnougatine av Daniel Sparrfeldt. Bild: GÖRAN KEMPE

Kan reninnanlåret serverad med en rulle av vita rotfrukter vinna guld i Erfurt i höst? Bild: GÖRAN KEMPE

Niklas Edgren spanar ut mot de väntande gästerna. Åtta minuter kvar till servering. Bild: GÖRAN KEMPE

Pumpa, matkornbollar med getost och rödbetor är det vegetariska alternativet på menyn. Bild: GÖRAN KEMPE

Klart för servering, men allt som allt har matlagningen tagit några minuter för lång tid kan Niklas Edgren konstatera. Bild: GÖRAN KEMPE

Annons
Annons
Annons