Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxå har koll på mottagningen av ensamma

Socialsekreterarna i Laxå kommun har ingen kris längre när det gäller mottagandet av ensamkommande flyktingbarn.

Annons

Veckorna före jul var situationen annorlunda. Den stora flyktingströmmen till Sverige under hösten gjorde att många kommuner upplevde en pressad situation. Tillsammans med kommunerna Lessebo, Filipstad, Ljusnarsberg, Hultsfred och Uppvidinge undertecknade kommunen i december en skrivelse till regeringen och organisationen Sveriges kommuner och landsting, med en vädjan om en diskussion kring små kommuners flyktingmottagande.

– I höstas hade vi ett ordnat kaos på socialförvaltningen, berättar Jan-Åke Ahlin, chef för individ- och familjeomsorgen.

Nu har ”ordnat kaos” bytts ut till ”kontrollerad situation”.

– Vi kan hantera situationen. Laxå kommun ansvarar för cirka 80 ensamkommande flyktingbarn och det fungerar, säger Jan Åke Ahlin.

– Utöver det har vi hög belastning när det gäller våra andra åtaganden också, exempelvis kring bostäder och missbruk, men även där har vi kontroll.

Tre heltidsanställda arbetar med ensamkommande flyktingbarn i Laxå kommun.

Att kommunen ligger bra till kan ha sin bakgrund i att man redan innan höstens situation tidigare hade en inarbetad organisation.

– Laxå har tagit emot ensamkommande flyktingbarn under lång tid och vi har inte behövt öka antalet här, säger han.

De flesta av Laxås tilldelade bor i kommunen.

Samtidigt bor ytterligare cirka 80 ensamkommande flyktingbarn i Laxå kommun, på privata vårdboenden. Men det är andra kommuner som köper plats på dem, och därmed deras socialtjänster som ansvarar för dem.

KATARINA HANSLEP

Annons
Annons
Annons