Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ohållbar situation på Revirvägen

Översvämningen i september avslöjade stora brister med underhållet i företaget Laxbos fastigheter på Revirvägen.– Blir det inte bättre kommer vi att kontakta jurist, säger Johan Jonsson på Hyresgästföreningen.

Annons

Söndagen den 6 september svämmades källarna över i några av hyresfastigheterna på Revirvägen. Alla som bor där tvingades tömma sina förråd och stora värden gick förlorade till följd av fuktskador. Vattnet stod 30 centimeter över golvet och rann inte undan, så räddningstjänsten tillkallades och pumpade ut vattnet. Nu har det gått drygt tre månader, och det går fortfarande inte att använda källarförråden.

Men konsekvenserna av översvämningen är inte det enda problemet. Några av hyresgästerna som har kontaktat NA efter artikeln om översvämningen, berättar att underhållet varit bristande under flera år.

– Och säger man till om något får man oftast höra att fastighetsbolaget inte har några pengar, säger en man som bor där.

Hyresgästerna har varit i kontakt med Hyresgästföreningen i ärendet. Det bekräftas av Johan Jonsson, hyresgästföreningens ordförande lokalt i Laxå.

– Vi har tagit upp problemet flera gånger. Husen underhålls inte som de ska. Blir det inte bättre kommer vi att kontakta Hyresgästföreningens jurist, säger Johan Jonsson.

Hyresgästerna anser att bemötandet från fastighetsbolagets personal ofta är otrevligt, och väljer därför att vara anonyma i sin berättelse.

– Det har hänt att de skrikit åt oss, säger de.

Enligt hyresgästerna var det problem med fukt i källaren redan innan översvämningen. Det gick inte att förvara exempelvis textil därnere, det möglade.

Det finns kallförråd utomhus, men där är det förbjudet att förvara exempelvis kläder och barnvagnar på grund av risken för skadedjur.

– Nu måste vi förvara saker där i alla fall eftersom vi inte har några andra förråd.

– De flesta är väldigt trötta på att ha sina lägenheter fulla av kartonger.

Fasader och trädetaljer på utsidan av fastigheterna är även de i stort behov av renovering. I några av lägenheterna är det väldigt varmt.

– Vi har alltid mellan 27 och 35 grader och har fönstret konstant öppet, säger en kvinna.

Gräsmattor och häckar ska klippas av hyresgästerna själva. Alla lägenheter har fått handgräsklippare, men de är gamla och de flesta är trasiga. Många har köpt egna gräsklippare.

Plogning och sandning sköts av hyresgästerna själva. Och enligt hyresgästerna får man vite på 500 kronor om man inte sköter underhållet.

De flesta som NA pratar med vill ändå bo kvar på Revirvägen.

– Det finns inget bättre läge i Laxå. Dessutom har vi som bor här jättebra sammanhållning. Om bara fastighetsägaren kunde underhålla lite, så skulle det vara mycket bättre.

Fastighetsägaren, IFH Properties vd Peter Bjerregaard tillbakavisar kritiken från hyresgästerna.

Peter Bjerregaard svarar på frågor på telefon och via epost och meddelar att han inte fått information om tidigare fuktproblem i källaren. Vad gäller vitesförelägganden för trädgårdsskötsel hänvisar han till individuella kontraktsvillkor och överenskommelser med hyresgästerna.

Enligt Peter Bjerregaard finns det i dagsläget inga väntande klagomål, som förvaltningen eller ledningen mottagit från någon hyresgäst eller Hyresgästföreningen. Husen har en underhållsplan och företaget har inga ekonomiska problem.

– Men det finns alltid en rad underhållsarbeten att utföra på en äldre hyresfastighet som Revirvägen 5-11, skriver han.

Under de senaste åren har exempelvis fönster bytts. Skorstensrivning och byte av träverk mot taket ligger högt på underhållsplanen. Fasadunderhåll ligger längre bort i tiden och är inte prioriterat just nu.

Angående skadorna efter översvämningen menar han att företaget, involverande försäkringsbolaget, och externa hantverkare, arbetat intensivt med att återställa källarna efter översvämningen den 6 september.

– I första hand har vi arbetat med att slänga skadade byggnadsinventarier och torka ut enligt avtal med försäkringsbolaget, och involverade specialister. Som tur är har ingen fukt stigit upp till lägenheterna.

Inom kort ska källaren målas och förråd återställas. Om allt går som det ska kan förråden börja användas i början av 2016.

– Alla drabbade hyresgäster har fått erbjudande om ersättningsförråd omedelbart efter översvämningen.

Enligt Peter Bjerregaard gjordes en slamsugning efter översvämningen, men den visade inga fundamentala problem med avloppen. Dialog med Laxå Vatten Avlopp visad att det inte var något problem med avloppen. Enligt Peter Bjerregaard var översvämningen beroende på förhållanden som inte har att göra med fastigheten, utan två av fastighetens källare blev drabbad av ett extraordinärt naturfenomen.

– Jag vill inte kommunicera med mina hyresgäster genom pressen utan önskar en direkt och öppen dialog, och gärna omedelbart när ett problem uppstår. Den bilden du får beskriver av för mig anonyma hyresgäster stämmer uppenbarligen inte med den bilden som vi själva har.

KATARINA HANSLEP

Annons
Annons
Annons