Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanitära brister i kök på Laxåskola

Laxå kommun har fått ett föreläggande för allvarliga brister i underhållet av köket på Saltängsskolan.

Annons

Smutsigt. Det eftersatta underhållet har gjort skolköket svårstädat. Det har medfört att ingrodd smuts samlats under beredningsbänkarna. Foto: Sydnärkes miljöförvaltning

Ingrodd smuts, färg som flagar på inredning och rör samt trasiga golvplattor var något av det som mötte inspektören från Sydnärkes miljöförvaltning.

Det var vid en oanmäld kontroll av skolkökets livsmedelsanläggning den 11 januari i år som miljöinspektören fann så allvarliga brister att ett föreläggande var motiverat.

Bland annat var golv, väggar och inredning samt ventilationen i så dåligt skick att förvaltningen kräver att barn- och utbildningsnämnden upprättar en skriftlig underhållsplan.

Speciellt svårstädat var området runt diskmaskinen i skolköket, och inspektören fann ingrodd smuts under bänkar på flera ställen i köket.

Den planen ska vara miljöförvaltningen till handa senast den 31 mars.

I avdelningen för beredning var köksskåp och hyllor fuktskadade, och i ett förråd för torra varor var hyllplanen missfärgade och slitna. Även tröskeln till torrförrådet var i så dåligt skick att den måste bytas ut.

I kökets städskrubb har taket fuktskador samt att både golv och tröskel till städskrubben måste åtgärdas.

Ovanpå mjölautomater, kylar och frysar var det dammigt.

Under december 2015 har ingen dokumentation av varmhållningstemperaturen gjorts. Samma åtgärder efterlyser miljöförvaltningen för temperaturen i frysskåpet.

Vidare ska rutiner för kontroll och kalibrering av instickstermometer införas.

De ovan nämnda bristerna ska vara åtgärdade senast den 15 april.

Redan 2012 påpekade miljöförvaltningen bristerna i underhållet av köket på Saltängsskolan för Laxå kommun.

I den plan som kommunen då presenterade hade renoveringen av skolköket prioriterats ner, utan att ett datum satts för när bristerna skulle åtgärdas.

Nu, drygt tre år senare, har bristerna blivit så allvarliga att förvaltningen inte sett någon annan lösning än att ge kommunen ett föreläggande.

Skulle det visa sig att bristerna inte åtgärdats vid miljöförvaltningens angivna tidpunkter kan Sydnärkes miljönämnd utfärda ett nytt föreläggande kopplat med ett vite.

Vitesbeloppet är då utformat så att det är större än vad det skulle ha kostat att åtgärda bristerna.

019-15 54 14

Hot om vite. Laxå kommun har fått ett föreläggande för bristande underhåll av Saltängsskolans kök. Uppfylls inte kraven riskerar kommunen ett hot om vite. Arkivfoto: Peter Eriksson

Annons
Annons
Annons