Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En arbetsplats att växa på

– Det här är den goda arbetsplatsen, utan stress och krav, säger Eva Snell, verksamhetsutvecklare, om det hunddagis som den dagliga verksamheten i Lekebergs kommun drivit i snart fem år.

Annons

Snart fem år sedan hunddagiset i Lekeberg öppnade. Caroline Pettersson har varit placerad på hunddagiset i ungefär tre år. – Det är jättekul, jag har trivts sedan start, säger hon.Foto: Sofia Gustafsson

I oktober i år firas det 5-års jubileum på hunddagiset i Fjugesta. Flera av de som arbetar där idag har varit med ända från starten, eller åtminstone nära inpå.

– Klart vi trivs här, annars skulle vi ju inte vara kvar, säger Ronny Persson som till och med hjälpte till att bygga lokalen som hunddagiset ligger i.

– Det är en väldigt tillåtande och inspirerande miljö här, inte bara för hundarna, instämmer Andreas Ericson som tycker att arbetsgruppen är duktig på att stärka upp varandra.

För tillfället är det sex

personer som har arbetet på hunddagiset som daglig verksamhet.

– Hunddagis och daglig verksamhet går bra ihop, här har vi aldrig haft någon incident eller något hundslagsmål, säger Eva Snell.

Det var i och med att hon började på socialtjänsten i kommunen som idén med hunddagis förverkligades.

– Jag hade den dubbla kompetens som behövdes då jag dels jobbade inom socialtjänsten och dels hade drivit hunddagis tidigare.

Alla som placeras i hunddagisets verksamhet går först en hundkurs i Evas regi.

– De får lära sig om hundars beteende och hur man kommunicerar med dem.

Själv närmar hon sig pensionsåldern men vill inte sluta jobba än då arbetet på hunddagiset är så givande.

– Det här handlar inte bara om hundar, det handlar om livet och om att växa i mötet med andra, säger Eva och berättar att poängen är att den dagliga verksamheten är en social verksamhet som bygger broar till samhället.

– Barnen på förskolan kommer till exempel hit på studiebesök ibland och de träffar vi också ofta när vi är ute på promenader i skogen.

Hunddagiset tar även in praktikanter, för närvarande är en elev från Kvinnerstagymnasiet där på praktik.

– Det är bra, ju mer liv och rörelse desto mer blir det ett socialt lyft för de som är här så att de till slut kan komma ut i ett riktigt arbete, säger Eva och gör situationstecken kring ordet riktigt.

– Det här är så nära ett riktigt jobb man kan komma eftersom vi har kunder som behöver våra tjänster och hundar att ta ansvar över.

Det kostar visserligen

att ha sin hund på hunddagiset men det är billigt eftersom den dagliga verksamheten inte ska vara vinstdrivande.

– Vi får in nog till hyran av lokalen ungefär, inte direkt som att lämna sin hund på hunddagis i Lidingö, säger Eva som samtidigt understryker att hundägarnas förtroende är väldigt viktigt.

– För hundarnas del är det jättebra här där de får mycket uppmärksamhet, långa promenader och stor plats.

Rastad. Ronny Persson har precis varit ute på promenad med Ezze.  – Jag föredrar de lite mindre hundarna, säger han.

Fika. Eva Snell, Ronny Persson, Caroline Pettersson, Maggan Eklund och Andreas Ericson har personalmöte över en bulle.

Fotograferar. Eva Snell visar upp bilder från en facebookgrupp som hon driver åt hunddagiset. – Vi har 18 hundar inskrivna just nu och det finns plats för några fler. Till våren ska vi se över om vi kan ta in några av de som står på kö, säger hon. Det är viktigt för arbetsgruppen, att inte ställa för höga krav.

Eva Snell, verksamhetsutvecklare på hunddagiset i Lekeberg, visar upp några trick med hundarna Svante och Beppo.

Ezze har lite svårt att äta när någon av tikarna på hunddagiset löper, men elementet i boxen är varmt och skönt att kura ihop sig vid.

Elsa är hunddagisets vaktmästare, hennes box står intill ytterdörren och hon säger alltid till när någon besöker lokalen.

Andreas Ericson trivs på hunddagiset som han tycker är en utvecklande och inspirerande arbetsplats. I bakgrunden har Eva Snell knät fullt av hunden Blixten Karlsson.

Annons
Annons
Annons