Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Idéerna flödade i Hidinge skola

- Nu är ni i möjligheternas rum där det inte finns några begränsningar. Här finns inga väggar, tak eller ekonomiska förutsättningar som sätter hinder.

Så inledde kultur- och fritidschefen Daniel Eriksson det första av tre samråd kring "bygget" av ett kulturhus i Lekeberg.

På tisdagen hade närmare ett tiotal Lekebergsbor slutit upp i Hidinge skola.

Vägledda av Daniel Eriksson och kultur- och fritidssekreteraren Karin Adolfsson fick samrådets deltagare fri tyglar att skissa på var, hur och vad kommunens framtida kulturhus ska vara.

Förutsättningen är att kulturhuset ska bli en arena för alla kommuninnevånare och alla dess behov av möten och kulturyttringar.

För att nå dit kommer en modell i fyra steg tillämpas, och samråden kommer hela tiden vistas i det steg som kallas möjligheternas rum.

- Det gör vi för att inte hamna i det typiskt närkingska "dä går allri". Det är ett fantastiskt rum där det inte finns någon budget som hinder, förklarade Daniel Eriksson.

Därefter fick samrådets deltagare fritt bygga upp sin bild av ett kulturhus på post-it-lappar.

Av dem byggde sedan duon Eriksson-Adolfsson kluster av de idéer som hörde samman.

En idé som dök upp var att upplåta Bildhuggarverkstaden vid Badgruvan åt ungdomar. En annan var att få till en riktig arena för konserter.

- Det är förskräckligt att det inte ens blev en aula när vi byggde skolan i Fjugesta, poängterade Bengt Trensing som också ville se en flygel i ett framtida kulturhus.

Magnus Birgersson, nyvald ordförande i Brohyttans IF, påpekade att kulturskolan saknar en scen och replokaler för de ungas band.

Andra förde fram tanken på att ett kulturhus skulle finnas på ett flertal platser i kommunen.

- Det flesta av kommunens invånare bor ju utanför centralorten, sa Kerstin Leijonborg.

Olle Leijonborg påpekade att bygdens motorintresserade ungdomar också behövde en fast plats i tillvaron.

När det gäller att få in ungdomarnas syn på kulturhuset kommer man att få till samrådsträffar genom skolan, då man misstänker att det blir svårt att få dem till samrådskvällarna.

Det sista samrådet hålls den 29 mars i Mullhyttan.

Annons
Annons
Annons