Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lunchservering på fullmäktiges bord

Under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige hamnade Lindens servering i fokus under allmänhetens frågestund. Socialdemokraterna vill utreda andra alternativ till att driva och använda Lindens matsal.

Annons

Diskussion. Henrik Hult och Kerstin Pettersson pratar om Lindens servering efter allmänhetens frågestund.

Som NA tidigare berättat ska matserveringen i Lindens matsal stängas snarast. En följd av besparingsbeslutet som togs i vård- och omsorgsnämnden i februari. Ett tiotal besökare var med under kommunfullmäktiges möte som inleddes med allmänhetens frågestund.

Kjell Helgesson, ordförande i Väntjänsten i Lekeberg, beskrev situationen för många av de gamla som är vana att gå till serveringen. Inte minst den sociala gemenskapen.

– Vi är många och vi har listor med över 200 namn som tycker att det här är fel. Det mildaste uttrycket som jag hört om beslutsfattarna är att de är ”stolpskott” sade han bland annat.

Kerstin Pettersson skrädde inte orden och undrade vilken människosyn de styrande i Lekeberg har.

– Och finns det inte ekonomer i kommunen som granskar hur det kan uppstå ett sådant underskott?

Kerstin undrade också varför det är de svagaste som måste drabbas.

– Man ska inte slå undan benen för dem innan man har något nytt. Varför inte slimma organisationen i kommunhuset och omfördela resurser, tyckte Kerstin.

Henrik Hult (C), ordförande i vård- och omsorgsnämnden förklarade varför nämnden tagit ett enhälligt beslut.

– Vi kan inte spara på den lagstadgade verksamheten. Jag vet att beslutet gör ont och för mig gör nerdragningen av rehab och socialpsykiatrin lika ont, sade han.

Kanske kan de äldre gå till skolrestaurangen och äta. Frågan har ställts till måltidschefen.

– Och det är en privatperson som hört av sig och vill starta servering i Linden, berättar Henrik Hult.

Kommunstyrelsens ordförande, Wendla Thorstensson (C) svarade Kerstin Pettersson att kommunstyrelsen beslutat att ta in en konsult från SKL som ska se över hela kommunens verksamhet.

Oppositionsrådet Kjell Edlund (S) lade mot slutet av mötet en motion om att kommunstyrelsen snarast ska utreda andra alternativ till att driva och använda serveringen.

– Vård- och omsorgsnämnden har inte råd att driva den men vi tänker att man inte bara ska lägga ner utan hitta en lösning. Och det gäller att vara öppen för snabba lösningar så det inte bara försvinner.

Edlund nämner som exempel att i Laxå är det en privat entreprenör som lagar äldrematen. Det skulle också kunna vara möjligt för ett socialt företagande menar han.

– Eller varför inte arbetsmarknadsenheten i Lekeberg? Det skulle kunna gå att göra annat än bara mat. Man kan fixa fika till olika möten.

Gunilla Pihlblad (S) ställde också några frågor till Wendla Thorstensson som tyckte att frågorna var berättigade.

– Det kommer många goda förslag nu inte minst från allmänheten. Jag hoppas att det finns en lösning för Lindens servering. Men jag är mer orolig för daglig verksamhet, avslutade Wendla.

Frågande. Kjell Helgesson, ordförande i Väntjänsten i Lekeberg undrar varför Lindens servering måste läggas ner.

Annons
Annons
Annons