Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska barnen lockas att läsa

Matilda Lundgren, sju år, har redan läst fem böcker i sommar. Hon är en av Äventyrsläsarna på Lekebergs bibliotek, som hade sin andra träff igår.

Annons

Nya böcker. Bibliotekarien Ulla Winroth berättar om Alice i Underlandet och visar bibliotekets nya böcker.

– Jag tycker bäst om Sigge-böckerna och Rida på Golden, berättar Matilda Lundgren.

Hon gillar att läsa och tycker att det gått bra att läsa med Äventyrsläsarna. Målet för sommaren i läsklubben är att deltagarna ska läsa fyra böcker. Det målet har Matilda redan nått med sina fem. Nu har hon en ny lista på böcker som ska lånas.

Ungefär 50 barn är med i Äventyrsläsarna, som startade i mitten av juni och är bibliotekets sätt att locka barn till läsning. Deltagare som når upp till fyra lästa böcker under sommaren får behålla en bok. Ulla Winroth, bibliotekarie, menar att det är ett lagom antal böcker som mål.

– Det är många som är unga och precis har börjat läsa. Klubben vänder sig till barn i åldern sex till tolv. De ska inte uppleva ett tvång att läsa för många böcker för att nå målet.

Avslutning i augustiDet räknas också som en läst bok om någon läser högt eller det är en ljudbok att lyssna på. Huvudsaken är att få med sig en berättelse.

I fokus för dagens träff med Äventyrsläsarna är just en välkänd och spännande berättelse, nämligen Alice i Underlandet. Femton barn är på plats för att få höra början på den berättelsen och få tips om nyinkomna böcker.

– Mest populärt är deckare, spöken och spänning, berättar Ulla Winroth.

Med sig från dagen får de som vill också ett armband med texten ”Jag är en bokkramare.” Den sista träffen för Äventyrsläsarna är den 23 augusti.

Äventyrsläsare. Matilda Lundgren tycker det är roligt att läsa.

Annons
Annons
Annons