Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För snävt PRO-urval anser ”dyr” butik

På Pekås i Hällefors kunde PRO:s priskontrollanter plocka ihop sin matkasse med 33 varor för 699 kronor och 75 öre. På Ica Supermarket i Lindesberg kostade samma kasse 796,80.

Annons

Lätt att välja. I centrala Lindesberg finns fyra större aktörer att välja mellan. PRO har jämfört vissa priser mellan tre av dem. Lidl saknas.Foto: Michael Landberg

– Jag har inte hunnit ta del av och att sätta mig in i PRO:s prisundersökning, men väljer man ut 33 varor kan det bli skevt. Undersökningen borde omfatta betydligt fler artiklar, kanske 600, säger Per Eriksson ägare till Ica Supermarket i Lindesberg.

Han berättar att butiken själv gör tre prisjämförelser varje år. Då väljs två lokala konkurrenter ut samt två i Örebro och priserna på 400 artiklar jämförs.

– I dessa ser jag att vi är konkurrenskraftiga, säger Per Eriksson.

Totalt har Per Erikssons butik cirka 20 000 olika slags varor i butiken.

Konkurrensen i Lindesbergs centrum består av fyra större aktörer. Ica, Willys, Hemköp och Lidl.

PRO:s matkasse bestod av ett i förväg utvalt sortiment dagligvaror. Exempelvis kaffe, potatis, havregryn, senap, spagetti, ärtsoppa, socker, fryst torsk, leverpastej, filmjölk, bananer och smör. Alla varor specificerade till ett visst märke och förpackningsstorlek.

Mellan Ica Supermarket i Linde och Nora skiljer priset på PRO-kassen drygt 40 kronor till Norabutikens fördel.

Storleks- och standardmässigt är de någorlunda jämförbara, men var och en sköter sitt.

Att det blir sådana skillnader när kontrollvarorna är förutbestämda förklarar Per Eriksson med att han prioriterar att hålla attraktiva priser på det som hans kunder efterfrågar mest.

– Jag kanske väljer att pressa priser på citrusfrukter och på Wasa sportknäcke och så väljer priskollen ut annan frukt och knäckebröd, säger Per Eriksson.

Kaffepaketet i PRO-kassen har rätt pris noterat för Ica Supermarket i Lindesberg, men det var styckpriset.

– Jag har alltid ett lägre tvåpackspris oavsett märke året runt utöver kampanjer, säger Per Eriksson.

Sverige är fjärde dyrast avseende livsmedelspriser i Europa. Sverige ligger 25 procent över EU-snittet.

Genomsnittet för PRO:s martkasse bland stora och små butiker var 773,06 kronor. Dyraste kassen hade prislappen 958.35. Den fanns i Västerbotten. Billigast var en matkasse i Skaraborgs län som kostade 608,80.

– Man kan bilda sig en uppfattning med en sådan prisjämförelse som PRO gör, men man bör titta lite större, och utifrån sina egna behov, anser Per Eriksson.

I Lindesbergs kommun ar det bara butikerna i centrum av centralorten som kontrollerades. Inte exempelvis Näsbygallen i Frövi, Hemköp i Fellinsgbro eller Ica Trivselköp i Guldsmedshyttan. I Kopparberg gjordes ingen undersökning.

PRO:s priskontroll finns redovisad in i minsta detalj på pensionärsorganisationens hemsida www.pro.se.

Annons
Annons
Annons