Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kritik trots att benen blev olika långa

Patientens ena ben blev två centimeter längre än det andra efter en höftoperation. Ändå slipper Lindesbergs lasarett kritik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Annons

Det var i maj förra året som en 70-årig man genomgick en höftoperation på ortopedkirurgen i Lindesberg. Efter operationen upptäckte han att det ena benet var två centimeter längre än det andra. En förändring som i sin tur har orsakat mannen stora problem med värk i ryggen och smärta i det andra benet.

Mannen anmälde Lindesbergs lasarett enligt gällande regler i patientsäkerhetslagen. Men efter en utredning så konstaterar nu IVO att inget fel har begåtts under operationen av patienten. Läkaren kontrollerade benens längd under operationen och noterade då att det bara skilde några millimeter i längd. IVO konstaterar att benlängden kan påverkas vid en sån här operation och att det viktigaste är att höftleden blir stabil så att den inte kan vridas ur led.

Ivo anser att den opererande läkaren har vidtagit alla rimliga åtgärder i samband med operationen och att sjukhuset uppfyllt lagens krav på god vård och behandling.

Därför blir det ingen kritik, trots att patienten var allt annat än nöjd efteråt.

Annons
Annons
Annons