Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Lindeskolans 50 år kunde firas med pengar från bankstiftelsen

Lindeskolans jubileumsår 2015 blev innehållsrikt och uppmärksammat. Den samlade prislappen blev 410 000 kronor. Av det stod kommunen för 70 000 och Sparbanksstiftelsen Bergslagen för resten.

Jubileumsstart. Med marschaller, frukt och godis firade elever och lärare på Lindeskolan in 2015, året då skolan hade 50 års jubileum. Arkivbild

De flesta programmen på gymnasieskolan ansvarade för aktiviteter var sin månad för att fira .

– Det har varit jätteroligt men samtidigt väldigt mycket jobb. Jag tror inte några elever eller folk på stan har kunnat undgå att vi firat 50 år, säger Inger Ohlsson, en av dem som ingått i arbetsgruppen för jubileet.

Bland annat ordnade barn- och fritidseleverna en insamling till Läkare utan gränser och föreläsning.

Restaurangprogrammet gjorde luncher med 60-talstema och fordonsprogrammet ordnade en utställning på skolans torg.

Idrottslärarna startade en aktivitetskamp på temat friskvård.

– Det engagerade både klasser, lärare och personalgrupper. Det var många som var med, och det pratades flitigt om det på skolan, berättar Inger Ohlsson.

I samband med FN-dagen i oktober visade introduktionsprogrammet film. Samhällsvetarna jämförde nutida skolgång med den på 1960-talet i en utställning kallad Elever då och nu.

På Lindeskolans hemsida finns en länk till intervjuer med personal, som medieprogrammet gjort.

Även pensionerade lärare involverades i firandet och tog fram en jubileumsskrift och en fotoutställning.

Den 25 september, samma datum som skolan invigdes, var det hemvändardag. Kvällen innan var det stor fest med middag och underhållning.

Det var i samband med den som ekonomin kom på tapeten. Politikerna, och vissa andra, skulle bjudas medan personal skulle få betala för sig.

Efter visst rabalder sköt barn- och utbildningsnämnden till 70 000 kronor extra för att alla skulle kunna bjudas utan kostnad.

Inför jubileumsåret hade Lindeskolan inte fått några extra pengar. Kommunen menade att det borde gå att ta 200 000 kronor ur budgeten för festligheterna.

Men enligt förvaltningens ekonom behövdes hela budgeten till ordinarie verksamhet.

Det blev i stället Sparbanksstiftelsen Bergslagen som stod för fiolerna. Stiftelsen har under flera år gett Lindeskolan ett bidrag på omkring 200 000 kronor för marknadsföring. Nu fanns större delen av detta kvar från 2014, vilket ihop med 2015 års bidrag räckte för festligheterna, sammanlagt 340 000 kronor.

Bengt Svensson på Sparbanksstiftelsen Bergslagen förklarar varför de i flera år bidragit till skolan.

– Grunden är en önskan att eleverna ska vara kvar i bygden, förhoppningsvis bosätta sig här och utveckla vår bygd. Och så vill vi ha en levande skola.

Utställning. En dag i maj arrangerades en liten fordonsmässa på Lindeskolans torg.

hemvändardagen. Många elever från förr kom och mindes sin skolgång, här i fysiksalen.

Kul tillsammans. Lärarna utmanade eleverna på bubbleball vid firandet i september.

Annons
Annons
Annons