Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsministern besökte Bergslagen

Budskapet till landets kommuner från migrationsminister Tobias Billström (M):– Min uppfattning är att alla kommuner ska ställa upp för att ta emot flyktingar.

Annons
Migrationsministern på besök. Tobias Billström (M) skakar hand med Luwam Berhane. Luwam, Tamar Artin och Ezekiel Akagbobi läste tidigare på Masugnen. Nu är alla tre ute i arbetslivet.

Det var i våras som kommunledningen i Ljusnarsberg bjöd in Billström för en diskussion om villkoren för mindre kommuner som tar emot en stor andel flyktingar, som till exempel Ljusnarsbergs kommun.

Billström tackade ja och träffade kommunledningen på måndagen för diskussioner. Samtididigt besökte ministern också Lindesberg och Hällefors kommuner.

Billström lyfte fram prognoser från Migrationsverket som talar för en ökad tillströmning av människor som söker asyl i Sverige de närmaste åren.

– Detta betyder att vi står inför stora utmaningar framöver, framhöll han.

Ljusnarsbergs kommunstyrelse har lyft frågan om en alltför kort framförhållning från Migrationsverket när flyktingar anländer till kommunen. Det försvårar kommunens planeringsarbete i verksamheterna, till exempel i skolan. Kommunen vill även diskutera den statliga ersättningsnivån för kommuner som tar emot en stor andel flyktingar. Och kommunstyrelsen hävdar att flyktingmottagningen som ett solidariskt nationellt uppdrag fördelat på landets alla kommuner inte fungerar.

Om framförhållning för Migrationsverkets placeringar är för kort kommenterar Billström med att arbetet som Migrationsverket bedriver inte alltid är så enkelt. Vad gäller ersättningen från staten till kommuner som bär en större börda för mottagning av flyktingar hänvisar Billström till regeringens budgetsatsning 2014 där kommuner som i förhållande till sin folkmängd tar emot fler nyanlända kommer att få en högre ersättning och där kommuner med ett lågt mottagande får sänkt ersättning.

I Lindesberg besökte Billström lärcentret Masugnen där bland annat undervisning i svenska för invandrare bedrivs. Billström träffade tre före detta elever på Masugnen, Luwam Berhane, Ezekiel Akagbobi och Tamar Artin, tre människor som nu är etablerade i arbetslivet. Förutsättningarna på arbetsmarknad och i utbildningssystem för nyanlända svenskar diskuterades. Bland annat efterlystes en större långsiktighet i regeringens arbete med migrations- och integrationsfrågor från Ezekiel Akagbobi.

De lokala M-politikerna lyfte upp frågan om enklare regler vid bygglovsprövning för ett ökat bostadsbyggande i Lindesberg som en viktig pusselbit för kommunen att klara sin flyktingmottagning.

I Fellingsbro träffade ministern på förmiddagen företagarna Lena och Leif Olander på Solhems handelsträdgård som är engagerade i flyktingfrågor på orten.

I Hällefors står ett offentligt möte i Folkets hus på schemat i kväll.

Spontanstopp i Fellingsbro. På sitt Bergslagsbesök under måndagen stannade migrationsminister Tobias Billström till hos Lena och Leif Olander som i måna år engagerat sig för asylsökande i Fellingsbro. De pressade ministern på en rad svåra frågor. Tobias Billström sade bland annat att Sverige är det EU-land som gör allra mest för asylsökande.
Annons
Annons
Annons