Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söker bostäder till nyanlända i norra länsdelen

Boendeanskaffaren är en helt ny tjänst inom Lindesbergs kommuns tillväxtförvaltning med uppgift att förse nyanlända med bostäder. David Conejerius ska jobba i hela norra länsdelen.
– Boendet är basen till människors trygghet, säger David.

Annons

En viktig del i flyktingmottagandet och integrationsarbetet är att kunna erbjuda bostäder till nyanlända. Men det är också ett faktum att det råder bostadsbrist i många kommuner konstaterar Emil Chandorkar, enhetschef för arbetsmarknadsenheten på Lindesbergs kommun.

– Med bidrag från länsstyrelsen har vi kunnat anställa en boendeanskaffare vars huvuduppgift blir att bearbeta och söka av den privata marknaden i fråga om bostäder, säger Emil.

Genom statliga pengar förmedlade av Länsstyrelsen, totalt 800 000 kronor, öronmärkta för insatser som främjar utvecklingen inom integrationsområdet, har den nya tjänsten kunnat inrättas. David Conejerius har anställts som boendeanskaffare, stationerad i Lindesberg, och ska jobba fram till 31 december 2017. Uppgiften är att söka boenden i hela norra länsdelen, i kommunerna Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg.

Bostäder är basen i människors trygghet säger boendeansaffare David Conejerius som tillsammans med Emil Chandorkar, enhetschef på Lindesbergs kommuns arbetsmarknadsenhet, berättar om arbetet att finna bostäder till nyanlända i de fyra norrkommunerna.

– Alla bostäder, från små lägenheter till villor, är intressanta. Min uppgift är att få kontakt med privata hyresmarknaden, men även privatpersoner som kan hyra ut bostäder, säger David.

Han har även kontakter med entreprenörer som hört av sig då de är intresserade av att köpa upp villor för att hyra ut. Även entreprenörer som har viljan att bygga nya bostäder har hört av sig.

– Blir det aktuellt med nybyggnationer kan det också leda till arbetstillfällen alternativt praktik för långtidsarbetslösa eller de som befinner sig i etableringsprojekt, säger Emil.

Först och främst ska David knyta kontakter med nyckelpersoner inom integrationsområdet i alla fyra norrkommunerna. Målet är att så snart som möjligt kunna förmedla bostäder till nyanlända som behöver.

– Därefter kommer vi även att ha en uppföljning, se att allt fungerar. Som boendeanskaffare ska jag även kunna vara ett stöd och bidra med information om praktiska ting kring boendet, säger David.

Mer läsning

Annons