Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomspolitikern sticker emellan med en rallytävling

Av farmor har han fått lära sig ordspråket ”Sikta mot stjärnorna så kanske du når trädtopparna”. 18 år gammal är Robert Anderssons framtidsplaner att bli diplomat eller kanske statsminister, inga orimliga ambitioner för en SSU-ordförande med toppbetyg.

Annons

Han är uppväxt i Lindesberg men bor numera med familjen hemma hos farmor i Järnboås.

I höstas tilldelades Robert Andersson Lindeskolans övergripande BEL-stipendium för sitt engagemang, sin inställning och de goda studieresultaten.

– Jag är en tävlingsmänniska och bestämde mig redan i sjunde klass för att jag skulle kämpa för att få de högsta betygen, säger han.

Diplomat var länge drömyrket

men i och med att Robert blev äldre insåg han att det finns en väldig massa spännande jobb att välja på, statsminister till exempel.

– Siktar jag mot stjärnorna, som farmor sagt åt mig, så kanske jag blir departementssekreterare i alla fall, säger han och skrattar.

I våras blev Robert distriktsordförande för SSU i Örebro län.

– Det har varit väldigt kul, men till våren avgår jag, säger Robert som tar studenten och därefter får svårt att kombinera ordförandeansvaret med framtiden.

– Jag vet inte vad som händer till hösten eller var jag hamnar. Men jag har redan börjat känna en hemlängtan när jag tänker på att jag ska sluta som ordförande.

Främst är det möjligheten att

påverka som han har uppskattat med rollen.

– När vi var på kongressen i somras kunde vi driva frågor som var viktiga för oss i SSU. Bland annat fick vi igenom mer stöd till landsbygden och vi höll även en manifestation om att flyktingar är välkomna här.

Allt som allt lägger Robert ned runt tre kvällar i veckan på ordförandeskapet.

– Det har gett mig många erfareheter, hur man håller i ett möte till exempel.

Ett annat av hans engagemang

är Skola utan gränser.

– Jag hörde talas om det i nian och det lockade mig till Lindeskolan eftersom jag alltid har varit intresserad av historia och psykologin bakom att folk agerade som de gjorde, säger han.

Hur hinner du med allt?

– Jag har alltid varit duktig på att fokusera på en sak i taget. Fast jag tycker ju att det är kul också och känner inte att jag förlorar något på att lägga ned tiden.

Allt hans engagemang kommer från viljan att kunna bidra.

– Jag vill göra nytta så att det blir bättre, både här och ute i världen. Jag vill inte bara sitta framför ett dataspel och njuta av mitt liv när andra lever i ett helvete.

Men några saker gör han bara

för att det är roligt också, som det stora fritidsintresset rally. Hittills har han medverkat i en rallytävling.

– Då gick det inte så bra, växellådan gick sönder så vi fick bryta, säger han och berättar att han har med sig storebrorsan som kartläsare.

– Men så fort jag får bilen lagad så kommer det bli fler tävlingar, tillägger han.

Annons
Annons
Annons