Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Vården förstärks med 16 tjänster

Flyktingströmmen innebär stor belastning på flera olika håll inom vården. För att hantera situationen håller Region Örebro län på att ta fram en plan. Den ska vara klar i mars, men vissa åtgärder har redan gjorts.

I december beslutades att tillsätta 16 extra tjänster inom vården i Örebro län. Tjänsterna finansieras med statliga pengar och nu pågår rekrytering.

Barnhälsovården utökas med fyra tjänster, likaså mödravården.

–Enligt lag har alla barn och gravida rätt till hälsovård, oavsett om de är asylsökande eller inte, så där är behoven stora, säger Tommy Larserö på Region Örebro län.

Sju tjänster ska tillsättas för att besöka asylboenden och ge information, två av dem i norra länsdelen. De ska syssla med rådgivning, lära ut egenvård och informera om hur den svenska vården fungerar.

Även den så kallade asylhälsan förstärks med en tjänst. I länet finns två sådana asylhälsomottagningar, dessutom lånas rum på vissa vårdcentraler för hälsoundersökningar. För norra länsdelen finns asylhälsan på Prästgatan i Lindesberg.

Asylhälsan är inte till för sjukdomsfall, utan endast för den hälsoundersökning som alla asylsökande erbjuds.

– Många tror att asylsöknade som kommer är så sjuka, men så är det inte, säger Anders Swenson, verksamhetschef för asyl- och invandrarhälsan i länet.

Annons
Annons
Annons