Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg sköts vid angrepp på hund

En varg sköts under en rådjursjakt i Yxe-trakten söder om Lindesberg på måndagsmorgonen. Vargen sköts för att den attackerade en jakthund.

Annons

Vargen sköts enligt bestämelserna i jaktlagen.

– Det är inget snack om den saken, säger William Lundin, naturbevakare på länsstyrelsen i Örebro län, som inspekterade platsen i förmiddags.

Enligt jägarna dök vargen upp vid ett skogsbryn och började springa efter hunden. Ett skrämselskott sköts först och sedan sköt en jägare dödande skott på vargen.

– Det finns tydliga varg- och hundspår på gärdet. De har varit nära varandra. Hunden var skärrad när jag träffade den, men inte skadad. Det är en snabb hund. Annars hade den inte klarat sig, säger William Lundin.

Enligt William Lundin var den skjutna vargen en ung hanne som föddes i våras.

– Men jag kan inte säga varifrån den kommer. Det kan vara från Norareviret eller från Hedbynreviret.

Vargen kommer att transporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. DNA-analys kommer att ge svar på vilket revir vargen föddes i.

Det är ovanligt att varg attackerar hundar.

– Det har varit väldigt lite sådant i vårt län. Det är vanligare att de går på får, säger William Lundin.

Djurägare har enligt jaktlagens paragraf 28 rätt att värna sina djur. Före 2009 fick man inte skjuta varg förrän den skadat ett djur. 2009 ändrades paragrafen så att det räcker med att det är uppenbart att "ett sådant angrepp är omedelbart förestående".

Mer läsning

Annons