Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

För 100 år sedan föddes Helmer

Han skrev böcker om bergsmän och om indianer. Han drev bageri i Bångbro och byggde en egen indianby. Idag skulle Helmer Linderholm ha fyllt 100 år om han hade levt.

Ett långt författarskap. Helmers debutroman utkom 1942. Han jobbade 4-5 timmar per dag vid skrivmaskinen. I början gavs Helmers böcker ut på Hökerbergs förlag men senare tog Tidens förlag över utgivningen.

Precis intill landsvägen i Bångbro ligger det gula huset där Helmer hade sitt bageri och kafé. Idag bor Helmers son Alf i det forna bageriet. Det var här i kafét och i bagarstugan intill, där Helmer hade sin författarlya, som Helmer kom att ha sin bas i livet.

Han föddes den 9 februari 1916 i Onsala men kom till Bångbro som fyraåring då hans pappa öppnade ett bageri i byn. Som 13-åring började Helmer jobba i det familjeföretag som han senare också kom att överta. Men även om han var en yrkesverksam bagare så var det främst via sina kulturgärningar som han skulle komma att göra sig känd.

När Helmer dog den 23 juni 1982 hade han levt ett händelerikt liv. Bland annat hade han rest till Nordamerika för att fördjupa sin forkning om de ljusnarsbergsbor som utvandrat dit på 1600-talet. Han reste även till Sovjetunionen samt tog sig jorden runt. Men det var till sin hembygd och till Bångbro som han alltid återvände.

Helmer tyckte om sin hembygd och hans studiecirklar om hembygden, med tillhörande kulturutflykter, var populära, omtalade och långlivade. Han startade dessa utbildningsutflykter 1958 och fortsatte ordna dessa oavbrutet i 24 år. Efter utflykterna var Helmer noga med att få in ett referat i tidningen Bergslagsposten. Han var givetvis medlem i Nya Kopparbergs Bergslags hembygdsförening och han kom att bli en välkänd lokal kulturprofil.

– Pappa hade ett konstnärstemperament. Hade han fått en dålig recension på något han skrivit kunde han vara sur i flera dagar. Men han var alltid snäll mot mig, berättar sonen Alf.

– Vi hade många gemensamma intressen och när pappa hade sina föredragsturnér brukade jag följa med och agera bildvisare för diabilderna han då visade.

Helmer skrev ett 30-tal romaner, tre novellsamlingar, ett 10-tal ungdomsböcker och fyra historiska arbeten. Många av böckerna utspelar sig i Bergslagen. Man han skildrade också indianernas liv i Amerika i sin litteratur.

– Hans intresse för indianer var mycket stort och han byggde en egen indianby utanför bageriet. Och dit brukade skolklasser komma och göra studiebesök. De var till och med hit från tv och gjorde ett reportage om hans indianby.

Helmer skrev också teater, bland annat om Kata Dalströms liv - Kata-spelen - som uppfördes på amfieteatern i Bångbro.

Delar av Helmers omfattande arkivsamlingar ska nu övertas av hembygdsföreningen för framtida bevarande.

Många glada Helmer-minnen. Hembygdsföreningens Håkan Mossberg samt Alf Linderholm kan berätta många anekdoter om Helmers liv och leverne i Ljusnarsbergsbygden.

Bagaren som skrev böcker. 1961 stängde Helmer Linderholm sitt kafé och ägnade sig åt författarskapet på heltid.

Annons
Annons
Annons