Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Garhytteskolan kan bli lägenheter

Möjligheterna att bygga om Garhytteskolan till lägenheter utreds just nu. Detta för att en eventuell flytt av Garhytteskolan till Kyrkbackskolan utreds.

Annons

Snart slut på skolavslutningar i Garhytteskolan?

Det finns sedan många år planer på att flytta Garhytteskolan F-2 till 3-9-skolan på Kyrkbacksskolan. På så vis skapas en enhet för kommunens hela grundskolan. Om så ska ske är inte bestämt.

– I vår ska ett beslut om Garhytteskolans framtid tas enligt planerna, berättar Ewa-Leena Johansson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Det politikerna ska ta ställning till är om Garhytteskolan blir kvar i befintliga lokaler eller om den flyttas till Kyrkbacksskolan. Om flytt sker måste troligen Kyrkbacksskolan byggas ut alternativt att så kallade modulhus byggs upp vid skolan. Och om Garhytteskolan blir tom måste kommunen bestämma vad som ska ske med det huset.

– Vi tror inte att ett rivningsbeslut är det som de flesta kommunbor då föredrar. Därför har vi med Statens bostadsomvandling inlett en mikroutredning om vad ett ombygge där vi skapar lägenheter i skolhuset kan kosta. Och den utredningen vill vi ha klar innan vi tar beslut om Garhytteskolans framtid.

Om Garhytteskolan ska vara kvar krävs också investeringar.

– Skolans nuvarande lokaler är inte ändamålsenliga enligt den standard som krävs idag. Det ska vara fler grupprum och arbetsrum för lärare. Och det krävs stora investeringar i till exempel ventilation och tillgänglighet. Och huset har också ett eftersatt underhåll.

Garhytteskolan hette tidigare Kopparbergsskolan. Skylten plockades ned vid namnbyte till Garhytteskolan men någon ny skylt med namnet Garhytteskolan kom inte upp. Detta har fått Ulf Hilding (M) att skriva en motion i frågan med ett förslag att en skylt sätts upp med skolans nya namn. Detta med hänsyn både till skolans identitet som till estetiska värden i centrumbilden, anser Hilding.

Förslaget om skylten togs upp på onsdagens kommunstyrelsemöte.

– Vi sade att om vi senare i år bestämmer att Garhytteskolan ska vara kvar så ska en skylt också sättas upp, säger Johansson.

Annons
Annons
Annons