Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Granhult och Rällsö behöver anställa fler

Statens institutionsstyrelse, SiS, bar beslutat att de båda tillfälliga LVM-avdelningarna på Granhult blir permanenta. Samtidigt pågår just nu rekrytering av mer personal till Rällsögården, som driver Granhult, för att möta det ökade behovet.

Upp emot 12-13 personer behöver rekryteras berättar tillförordnad institutionschef vid Rällsögården, Lars-Gunnar Nilsson.

– Förr om åren har behovet av platser enligt LVM (Lagen om vård av missbrukare), gått upp och ner över tid. Det senaste ett och ett halvt till två åren däremot, har det konstant varit ett högt tryck, säger Lars-Gunnar Nilsson.

Statens institutionsstyrelse beslutade därför att utöka antalet platser. I och med det öppnades också två tillfälliga avdelningar för vuxna med missbruksproblematik på Granhult i februari i fjol, bara kort efter att anläggningen hade stängt sin verksamhet för unga. Och nu har alltså de avdelningarna permanentats.

Det gör att man nu behöver tillsvidareanställa personal.

– Hittills ser det bra ut sett till de ansökningar vi redan fått in, säger Nilsson.

Men det råder en ökad konkurrens om den hör typen av kompetens, som även efterfrågas i högre grad av exempelvis privata vårdhem och Migrationsverket.

Under en period led Rällsögården av överbeläggning till följd av det snabbt ökade platsbehovet.

– Det har varit en intensiv utvecklingsperiod. Då är det en utmaning att upprätthålla rutiner, konstaterar Lars-Gunnar Nilsson.

Det är inte bara ökat behov av platser. Klientelet har också förändrats mot tidigare.

– Dels blir det fler yngre, dels fler med diagnoser inom exempelvis ADHD-spektrat vid sidan av sitt missbruk. Det har gjort att man på försök öppnat en ny öppen avdelning med dygnetrunt-bemanning.

Sammanlagt finns 48 platser på Rällsögården och Granhult i dagsläget.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons