Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

M-krav på samarbete i Knöl för socialtjänst

– Ljusnarsbergs kommun bör ta initiativ till ett nytt formaliserat samarbete på socialförvaltningens område mellan Knöl-kommunerna, säger Ulf Hilding (M) med anledning av personalkrisen på socialtjänsten i Ljusnarsberg.

Knöl står för samarbetet mellan kommunerna i norra Örebro län (Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg).

Från den 15 februari till 15 april 2016 slutar fem fast anställda socionomer, fyra vikarier samt enhetschefen på Ljusnarsbergs kommuns socialkontor. Samtliga tio slutar på egen begäran, de har alltså sagt upp sig från jobbet. Dessutom går en socionom i pension. Kvar blir då två socialsekreterare, en kontorist samt tre anställda som jobbar med ensamkommande flyktingbarn.

Hur personalbristen ska lösas är oklart och kommunen har lex Sarah-anmält sig själva i förebyggande syfte, för att de ser att risken är stor att de senare i år inte kommer att klara sitt uppdrag i socialtjänsten.

Nu har Moderaterna lagt en motion till fullmäktige om hur de anser att personalkrisen ska lösas, det ska ske med kommunövergripande samarbete.

– Kommunen står efter en oförutsedd och plötslig massuppsägning inom socialförvaltningen utan handläggare för bland annat placering av ensamkommande flyktingbarn, försörjningsstöd och familjefrågor. Läget är akut, säger Hilding.

Redan nu samarbetar Ljusnarsbergs kommun med Knöl-kommunerna inom Bergslagens kommunalteknik, Bergslagens miljö- och byggnämnd samt överförmyndarnämnden. Ljusnarsbergs kommun samverkar med Ludvika kommun om räddningstjänst och kommunen har också ansökt om ett medlemskap i Sydnärkes lönenämnd.

- Majoritetsförhållandena i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och dess utskott är sådana att vi inte har direkta möjligheter att starta den nödvändiga politiska processen. I stället har vi valt att lägga denna motionen i fullmäktige.

Motionen är undertecknad Ulf Hilding (M), Gunnar Fransson (M) och Daniel Johansson (M).

Annons
Annons
Annons