Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Ställdalen en egen matbutik

Nu har Ställdalen en livsmedelsbutik. På måndagen öppnade den nya affären mitt i byn.– Vi har kört från noll till 100 på 14 dagar när vi öppnade upp butiken, berättar Staffan Smedberg.

Annons

Festligt när ny butik öppnade. Ballonger ska det vara när något ska firas. Berit Lundgren, Jeanette Risberg och Lina Psichockaite pyntar och gör fint på sin nya arbetsplats.

Utanför butikslokalen Handlarn står Emma Oskarsson och Jesper Olsson och väntar. Om några minuter öppnar den nya affären för första gången.

– När jag hörde att det skulle öppnas en affär här bestämde jag mig för att jag skulle bli första kund in i butiken och att jag skulle bli den första kunden som köpte något i affären, berättar Emma.

Så kommer Staffan, som är projektledare för butiksetableringen, ut genom entrén och låser upp dörren och Emma och Jesper kliver på som de allra första kunderna. De kommer dock in i en mörklagd lokal.

– En säkring gick precis. Men det ska strax vara ordnat, försäkrar Staffan och snart är strömmen tillbaka.

Jeanette Risberg, Berit Lundgren och Lina Psichockaite är alla tre nyanställda på deltid för att arbeta i affären. Nu blåser de ballonger för fullt som de sedan pyntar butiken såväl invändigt som utvändigt med.

– Allt är inte riktigt färdigt ännu. Här ska bli en kaffehörna till exempel, säger Staffan och pekar var denna fikaplats inom kort ska möbleras.

– Vi har en inkörningsperiod nu där vi ska ta reda på vilka varor som efterfrågas och vilket sortiment våra kunder vill vi ska hålla.

Sju dagar i veckan ska Handlarn i Ställdalen hålla öppet.

– Vi riktar in oss på att vara servicebutik och en kompletteringsbutik. Vi tror inte att människor i större utsträckning kommer storhandla hos oss. Vi har också tänkt erbjuda hemkörning av matvaror till pensionärer. Och vi har många asylsökande i byn som nu får nära till en servicebutik.

Det är med stöd av koncernen Axfood som butiken, i regi av Jimmy Hoppes företag Stjärnskottet AB, nu öppnar i Ställdalen. På plats på måndagsmorgonen i butiken fanns också Fredrik Rosengren som är närlivs/butikskonsulent på Axfood.

– Tempo och Handlarn är våra mindre butiker inom koncernen och jag är med och hjälper till vid nyetableringar av sådana. Men det sker inte nyetableringar av mindre butiker så ofta, de brukar ha det tufft på marknaden idag, berättar Fredrik.

– Vi siktar som sagt in oss på att vara duktiga kompletteringsbutiker. Det är långt till Kopparberg när mjölken är slut och då finns vi här.

Emma har nu köpt en påse godis och fått köpet inslaget i kassaapparaten. Som första kund. Några fler kunder har infunnit sig i lokalen nu. Leif Ljungqvist är en av dessa.

– Jag bor i byn och att vi nu har fått en affär här igen är väldigt bra, säger Leif.

Det har nämligen funnits ett butiksliv i byn tidigare. I samma lokal som Handlarn ligger i fanns det till exempel en Ica-affär en gång i tiden.

De allra första kunderna. Jesper Olsson och Emma Oskarsson var först in att handla när den nya affären öppnade.

Satsning i glesbygd. Med fullt fokus på att bli en bra kompletteringsbutik. Fredrik Rosengren och Staffan Smedberg.

Bra med en affär i byn igen, tycker Leif Ljungqvist.

Annons
Annons
Annons