Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om vargjakt överklagas

Föreningen Nordulv har överklagat länsstyrelsens beslut att tillåta skyddsjakt på varg utanför Nora.

Annons

– Vi tycker att det är principiellt viktigt att skyddsjaktsbeslut fattas på korrekta grunder, att de är väl genomtänkta och underbyggda. Det tycker vi inte att det här beslutet är, säger Jakob Norstedt-Moberg, ordförande i Nordulv.

I sin överklagande nämner de att beslutet bygger på tre angrepp under sommaren och hösten, där sammanlagt tio tamdjur dödats och ett skadats.

– Det är alldeles för lite för att det ska betecknas som en allvarlig skada, säger Jakob Norstedt-Moberg.

I lördagens NA motiverade Magnus Eklund på länsstyrelsen beslutet med att det är praxis att bevilja skyddsjakt på varg om det finns tre till fem angrepp i området.

– Vi vet att det är en praxis som finns, men vi håller inte med om den. Vi tycker inte att den stämmer med EU:s art- och habitatdirektiv om allvarlig skada utan vill få det prövat i domstol, säger Jakob Norstedt-Moberg.

I och med överklagandet ligger frågan nu hos Naturvårdsverket. Föreningen har begärt inhibition, att jakten stoppas i väntan på beslut.

– Nu ska vi pröva frågan det så skyndsamt vi kan. Det kan handla om en till två dagar när det handlar om frågan om inhibition. Överklagandet i sig tar lite längre tid att besluta om, säger Gunilla Skotnicka, sektionschef för art- och områdesskydd på myndigheten.

Om ni avslår föreningens begäran, kan de då överklaga det?– Nej. I jaktförordningen står det att Naturvårdsverkets beslut i de här frågorna inte kan överklagas, säger Gunilla Skotnicka.

Beslutet fattades i fredags. Vargjakten ska pågå i två veckor och en varg får skjutas.

Mer läsning

Annons