Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Bilföretag får böter för olovlig byggnad

Onsdagens möte i Bergslagens miljö- och byggnämnd, BMB, beslutade att Windahls bil AB i Nora ska betala en sanktionsavgift på 222 945 kronor. Orsaken är en olovligt uppförd byggnad.

I sensomras i fjol kontaktade BMB billföretaget om en sidobyggnad ned mot Hagaområdet utanför företagets entré som höll på att uppföras. Delvis var den uppförd på ett gammal skyddsrumsgrund.

BMB-förvaltningen uppmanade bilföretaget att stoppa bygget eftersom det saknades bygglov. Det gav ingen effekt och sent i höstas lämnade förvaltningen ett förslag om sanktionsavgift som beslutades vid onsdagens nämnd.

Avgiften består av en grundavgift på 130 000 kronor samt ett kvadratmeterstyrt tillägg på 89 000 kronor. Totalsumman blir 222 945 kronor. Pengarna tillfaller kommunen men beslutet kan överklagas till Mark- och miljödomstolen.

BMB:s tjänstemän bedömde redan i somras att bygglov inte kunde beviljas i efterhand eftersom exploateringsgraden enligt detaljplanen överskridits på fastigheten. Dessutom stod knappt hälften på mark som inte får bebyggas.

- Det här är den första byggsanktionsavgiften nämnden någonsin beslutat om, säger Kristine Andersson (S) BMB-nämndens ordförande.

I nämndes beslut för bilföretaget ingår även att byggnaden inte får stå kvar utan ska rivas.

Annons
Annons
Annons