Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Ett år sedan Sandviks nedläggningsbesked

Vid årskiftet var historien ”Hagby bruk”, sedan 2006, Sandvik Nora AB slut. 74 anställda blev av med jobbet.- För våra medlemmar har utfallet blivit bra trots allt, säger Thomas Carlsson, klubbordförande för IF Metallklubben på Sandvik.

Avvecklat. Den 18 februari i fjol meddelade Sandvik-koncernen att de skulle lägga ned Sandvik Nora AB.Foto: Michael Landberg

Det fanns 41 IF Metallanslutna anställda på företaget.

– Totalt 36 av våra medlemmar har fått en lösning. Åtta fick pension, 16 personer har fått nya anställningar, varav fyra startat eget i Nora. Fem anställda fick jobb ganska tidigt i Arboga hos Seko som tillhör koncernen, men ingen har gått till nya jobb på Sandvikföretag.

Thomas Carlsson konstaterar att de Sandviksverkstäder som ligger närmast Nora också är på väg att läggas ned. Fem anställda inom IF Metall söker fortfarande arbete.

– Min egen personliga åsikt är att om chefsbyten i toppen hos Sandvik kommit ett år tidigare så hade nedläggningen i Nora inte behövt ske, säger Thomas Carlsson.

Har Sandvik stöttat uppsagd personal?

– Det har de gjort i den mån de kunnat, och de har inte sagt nej till exempelvis utbildning om någon behövt det. Samtidigt har de som fått nya jobb inte fått det tack vare företagets insats utan tack vare den kompetens de haft och via omställningsföretaget Startkraft.

Nästa och sista steg i avvecklingen i Nora är att fackliga företrädare samt ansvariga inom Sandvik ska träffas i slutet av februari för att utvärdera processen med avvecklingen. Den inleddes för ett år sedan med beskedet om nedläggning och varsel.

Av de 74 anställda i Nora var utöver IF Metallare tjänstemän organiserade inom fackförbundet Unionen. Hur det gått på tjänstemannasidan har Unionen på grund av ett sjukdomsfall inte tillgänglig information om.

– Att lägga ned en verksamhet är i grunden en negativ process. Vår målsättning var att avsluta med flaggan i topp så högt upp som möjligt. Vi ville också lämna med fortsatt goda förutsättningar för arbetstillfällen i Nora. Min åsikt är att det har gått lite bättre än vad jag väntat. De flesta har fått nya arbeten, säger Sylve Jonsson, vd under avvecklinsfasen.

Fastighetsförsäljningen har gett förutsättningar för utveckling då Noraföretagaren Jan Pettersson nyligen övertog hela industrifastigheten. Swedish Diamondtool Consulting AB i Nora har tagit över körnborrningsdelen från Sandvik. Fem tidigare Sandvikanställa startade eget och köpte loss verkstadsutrustning.

Hur det utvecklats för den del av vår produktion som flyttats till andra Sandvikenheter i världen säger Sylve Jonsson att det är för tidigt att ha en uppfattning om.

– De processerna pågår fortfarande, säger han.

Annons
Annons
Annons