Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om friare skolval återremitterades

I stället för att anvisas en skola när barnen börjar förskoleklass kommer Noras föräldrar att få göra egna val framöver. Bildningsförvaltningen hoppas därmed på en ökad flexibilitet.

Annons

Järntorgsskolan är Noras största grundskola.

– Nora kommun har länge använt en karta där man ritat in vilka områden som hör till vilken skola och så har barnen anvisats dit, berättar bildningschef Henric Lundberg.

– Det var länge sedan man såg över anvisningsområdena och sedan dess har befolkningsstrukturen förändrats.

Trots att man anvisats en skola som barnen hör till så har föräldrarna, de senaste åren, fått välja andra skolor i mån av plats. De allra flesta familjer har också fått sina önskemål tillgodosedda. Men nu vill förvaltningen frångå de gamla kartorna och låta alla föräldrar önska tre alternativ inför barnens skolstart.

När förslaget diskuterades i kommunstyrelsen tyckte politikerna att det kvarstod en del frågetecken kring bland annat vilken tyngd förvaltningen lägger vid föräldrars önskemål.

– Enligt skollagen får önskemålen endast frångås om de av organisatoriska skäl ger väldigt stora kostnader för kommunen, säger Pia-Maria Johansson (LPO).

Politikerna önskade också förtydliganden runt rättigheterna till skolskjuts samt om hur föräldrarna informeras om vikten av att göra ett aktivt val.

Förslaget återremitterades därför till bildningschefen.

Annons
Annons
Annons