Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Husägare: "Det var jag som tände på villan"

Räddningstjänsten larmades till en villabrand utanför Nora.
- Jag tände på villan, berättar fastighetsägaren för NA.

När räddningstjänsten kom till platsen strax efter lunch på onsdagen var villan helt övertänd. Den fick fortsätta brinna, men räddningstjänst från både Nora och Nyhyttan fanns på plats under eftermiddagen för att övervaka elden så den inte skulle sprida sig.

Fastighetsägaren berättar för NA att han tänt på villan själv. Huset har stått obebott sedan en tidigare brand 2008. Ägaren har tvistat med försäkringsbolaget om ersättning. När han vann den tvisten i våras bestämde han sig för att bränna ner huset.

– Min tanke var att sedan bygga ett nytt, berättar han.

Har du fått tillstånd för att bränna ner huset? – Jag pratade med räddningstjänsten i går. De sa att de inte kunde ge mig något tillstånd. Med de sa samtidigt att det är tillåtet att elda utomhus, berättar mannen.

Han anser sig ha haft branden under kontroll och är inte helt bekväm med det stora pådrag som blev sedan polisen av en slump passerat platsen och larmat om branden.

När det gäller frågan om det är tillåtet att elda upp byggnader på sin egen tomt är Kenneth Cederström, inre befäl på Nerikes Brandkår, tydlig:

– Nej, det får man inte göra. Brandkåren får inte ens i övningssyfte elda hus längre. De kan innehålla miljöfarliga ämnen. Hus ska rivas och materialet ska sorteras, säger Kenneth Cederström.

Händelsen har ännu inte blivit något polisärende.

– Det har inte funnits någon risk för skada på någon annans egendom, men det kan däremot bli tal om miljöbrott, säger Henrik Dahlström, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

Annons
Annons
Annons