Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan räddade hunden Sissi ur vargens käftar

Vi hade en sagolik tur, säger Jack Russeltiken Sissis matte Karin Andersson. Nästan ett par veckor har gått sedan vargattacken och Sissi, 9 år, har återhämtat sig från de fysiska skadorna, efter att bitits svårt av en varg.

Annons
Reflexmässigt. – Det fanns ingen tid att tänka jag bara sprang efter för att rädda Sissi, säger Johan Andersson. Foto: Michael Landberg

Däremot har den lilla Jack Russel-damen, liksom husse och matte, tappat självförtroende. Sissi vill helst inte gå ut längre. Hon får övertalas till koppelpromenader.

Måndagsmorgonen den 4 maj gick Karin Andersson tillsammans med Sissi ut på farstukvisten för att Sissi skulle få göra morgontoalett på gräsmattan utanför huset.

– Hon har alltid fått gå lös på tomten och går ingenstans, säger Karin Andersson.

Denna morgon fanns en inkräktare på tomten. En varg stod 20-25 meter bort från ytterdörren alldeles i kanten till en äng.

– Sissi uppfattade naturligtvis besökaren som en främmande hund och då skulle familjen försvaras. Sissi själv tror att hon är en meter hög och världens snabbaste, säger Karin Andersson.

Sissi rusade mot vargen. Hennes skällande gick snart över till ylande och skrik.

– Då ropade jag på Johan min son, säger Karin Andersson.

– Det fanns ingen tid att tänka, jag bara sprang, fick med mig en snökäpp och rusade över gräset och ängen in mot skogen. Jag skrek och viftade. Några meter in i skogen låg Sissi och kom stapplande mot mig, vargen hade släppt taget och sprang vidare, berättar Johan Andersson.

Under resan över ängen hade vargen tagit omtag ett par gånger. Sissi var perforerad av käftarna över rygg och buk.

Därefter blev det veterinärbesök och inspektion på plats av länsstyrelsens besiktningsman.

Karin och Johan Andersson bor på en liten gård söder om Gyttorp. Runtomkring ligger betes- och åkermark samt andra bostadshus. Skogen ligger bara ett par stenkast bort från gårdens öppna ytor.

Platsen ligger mellan de båda vargreviren Kilsbergsreviret och gamla Norareviret.

– Vi har sett varg tidigare, och jag tycker vi ska ha varg i naturen, men när de går för nära oss blir det farligt. Jag känner mig inte trygg själv längre att gå ut. Särskilt inte när det är mörkt, säger Karin Andersson.

Sissi blev värre tilltygad än det såg ut i den lurviga pälsen, men hade uppenbarligen klarat sig från svåra inre skador. De djupa hålen efter hörntänder håller på att läka och antibiotika har hållit infektioner stången.

Kan det varit något annat hunddjur än en varg?

– Jag vet hur en varg ser ut och är helt säker. Kjell Johansson på länsstyrelsen sa att han var till 95 procent säker. Att han inte sa 100 berodde på att han själv inte sett vargen, säger Karin Anderssson.

Djupa spår. Det är nästan sex centimeter mellan hålen efter hörntänder både på Sissis rygg och mage.

Mer läsning

Annons