Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lodjur dödade två tackor i Moshyttan

Ett lodjur har de senaste dagarna rivit två tackor i Moshyttan utanför Nora. Ägaren Lennart Eldsfors är både arg och bedrövad. Mest arg över att myndigheterna inte ger tillräcklig hjälp till djurägare ute på landsbygden.

Annons
Snön förstörde spåren. Gillis Persson från länsstyrelsen och Silja Eldsfors granskar en av de platser där ett får dödats av lodjur.

– Länsstyrelsens intresse avtar med avståndet från Stortorget i Örebro, säger Lennart. Jag har blivit av med 19 får i rovdjursattacker genom åren. Bara en enda gång har jag fått ersättning.

Han har också sökt de bidrag som finns för att sätta upp viltstängsel.

– Jag har skickat in tre ansökningar och fått avslag varje gång.

Men efter de senaste attackerna där två av hans tackor blivit dödade så skickade länsstyrelsen i alla fall ut en besiktningsman för att undersöka kropparna.

– Skadorna visar att det sannolikt är lodjur och inte varg den här gången, säger besiktningsmannen Gillis Persson. Ett problem med lodjur är att de kan komma tillbaka nu när det har lärt sig var det finns mat att hämta.

På gården i Moshyttan fanns före attackerna ett tio-tal vuxna får och lamm. Silja som sköter djuren har namn på alla. Nu tvingas hon dessutom bli extramamma åt några av lammen som nu måste födas upp med flaska.

Lennart Eldfors och hans dotter Silja tittar på resterna av de båda tackor som fallit offer för lodjur.

Mer läsning

Annons