Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Temavecka med kultur och delaktighet för alla

Med teater, film och konst, skidåkning, schack och en inspirerande föreläsning firar projektet Delta i kultur och hälsa sitt första av tre år med en stor kulturvecka.

Repetitioner. Vargen (Krister Pettersson) jagar Rödluvan (Marja Luoma-Pantti) för att äta upp henne vid repretitionerna av en teaterföreställning inför nästa veckas kulturvecka för och av funktionshindrade i Nora.

På måndag går startskottet för den egenproducerade kulturveckan. Först ut är Marja Luoma-Pantti och hennes kompisar i teaterföreställningen om Röduvan och vargen.

– Det kommer att gå fint. Jag är inte nervös alls, säger Marja som har huvudrollen som Rödluvan efter en av de sista repetitionerna.

I det treåriga projektet möts funktionsnedsatta, assistenter och personal i daglig verksamhet från Nora kommun och från det privata Kungsängen AB. I början höll de sig lite avvaktande på varsin kant.

– Men vi har växt i takt med att projektet växt och i dag är vi som en stor familj, berättar Maria Ek, som spelar Rödluvans mormor.

De olika delarna i projektet drivs i studiecirkelform genom Studiefrämjandet. Teatergruppen har fått proffshjälp av Emma Andersson från Teaterpedagogerna Kombos i Örebro, för att komma igång och våga fortsätta spela teater ihop även efter projekttiden.

– Tanken är att det vi drar igång under de här åren ska kunna leva vidare och utvecklas även efteråt, säger Jenny Eknor från Studiefrämjandet.

Kulturveckan är till för att visa upp vad som hänt inom projektet under första året. Aktiviteterna är öppna för alla som vill och är intresserade att delta, även för dem som inte är eller arbetar med funktionshindrade.

En av de första idéerna som kom upp i arrangörsgruppen var tisdagens föreläsningar med Mikael Andersson.

– Han är armlös och benlös men inte hopplös. Han är en stor förebild för mig och jag vill att andra också ska ta del av det han säger, särskilt de som jobbar med funktionsnedsatta på olika sätt, säger Maria Ek.

Därför är också föreläsningen, som ges både på förmiddagen och på kvällen, gratis för kommunens och Kungsängens personal. Båda föreläsningarna teckenspråkstolkas och efter förmiddagens föreläsning hålls en paneldebatt om delaktighet och tillgänglighet i Nora.

En annan idé som kunnat förverkligas i kulturveckans program är Nina Eks önskan om en träffpunkt där man kan ses och ta en fika, prata och bara umgås. Lite som en slags fritidsgård.

Träffpunkten är öppen i Stadsgården, lokalen bredvid teaterbiografen på Svartälvsgatan, på fredag kväll i nästa vecka.

Under veckan kommer också de som gått projektets ledarutbildningar att visa upp vad de kan erbjuda i form av studiecriklar i bland annat zumba, körsång, snickeri och bildredigering. På lördagen avslutas kulturveckan med en aktivitetsdag vid Digerberget.

Mikael Andersson kommer till Nora på tisdag för att ge två föreläsningar om tankens kraft.

Gruppen bakom programmet. I arrangörsgruppen bakom nästa veckas kulturvecka ingår Markus Andersson, Maria Ek och Jamira Persson.

Rödluvan (Marja Luoma-Pantti) plockar blommor till sin mormor.

Annons
Annons
Annons