Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen i Nora ska skrämmas bort

En ungvarg håller just nu till i Nora – många vittnar om att de sett den. Länsstyrelsen är på plats varje dag för att hitta och skrämma bort den. Lyckas inte det kan det bli fråga om skyddsjakt.

Annons

Det har strömmat in observationer om varg inne i Nora. Länsstyrelsen har säkrat en del av observationerna med hjälp av foton – och ett filmklipp.

Det lyckades lastbilsföraren Niclas Johansson från Hjortkvarn ta utanför Gyttorps Cartridge i Pershyttan. Vargen kom från länsväg 244.

– Jag trodde först det var en hund, men sen såg jag att det var en varg.

Han filmade med sin mobiltelefon medan vargen rullar sig på asfalten. Där låg ett rådjurskadaver några dagar tidigare, förklarar han.

– Det var häftigt. Jag har kört häruppe i 14 år och tänkt att nån gång få se varg, och nu fick man den på film också.

Enligt Per Wedholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, är det en årsvalp, född i maj. Samma individ som varit synlig på fler platser senaste tiden, och kommer troligen från Norareviret, förklarar han. Länsstyrelsen misstänker att föräldraparet försvunnit och det här är en av valparna. Länsstyrelsen är i Nora varje dag för att lokalisera vargen och skrämma den med knallskott eller liknande. Fungerar inte det kan det bli fråga om skyddsjakt, förklarar han.

Observationerna

Under november har länsstyrelsen fått in 14 observationer om varg i Nora med omnejd. Flera är kvalitetssäkrade av länsstyrelsen.

Det har enligt länsstyrelsen också varit ett par lösspringande hundar i Nora, med viss förväxlingsrisk.

Några observationer rör tre vargar i Järnboås/Klacka-Lerbergstrakten, senast i Tallåsen då vargarna sågs ”leka tafatt” på gärdena vid lunchtid på måndagen.

Observationerna hittar du på t.rovobs.se.

Länsstyrelsen uppmanar alla som gör observationer att rapportera in det till länsstyrelsen, Per Wedholm 019-19 35 96, eller ovanstående webbadress.

Mer läsning