Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barngrupperna minskar i förskolan

Trots att det har varit en kraftig ökning av antalet barn i Örebros förskolor de senaste åren har storleken på barngrupperna minskat något. Det visar en färsk månadsrapport.

Annons

Antalet platser i de kommunala förskolorna har ökat med 1028 stycken sedan 2008 och samtidigt har de fristående förskolorna har spätts på med 308 barn. Trots att det har tillkommit så många barn har gruppstorlekarna minskat från 17,2 barn i snitt till 17. Personaltätheten i Örebro kommun ligger på 5,2 barn per årsarbetare.

– Det är glädjande att våra förskolor i kommunen håller en fortsatt hög kvalitet trots att antalet barn ökar och vi utökar och bygger fler förskoleplatser kontinuerligt. I debatten kan det i bland låta som att detta inte är fallet, säger Thomas Esbjörnsson (S), ordförande i programnämnd barn och utbildning i ett pressmeddelande. Andelen av personalen som har rätt utbildning är hög, nationellt sett, skriver man vidare i pressmeddelandet.

– I Örebro kommun har vi en högre andel medarbetare med pedagogisk utbildning på förskolorna än genomsnittet i Sverige. 63 procent jämfört med 50 procent i övriga landet. Det är också ett mått på vår höga kvalitet inom förskolan, säger Anders Hagsten (KD), ledamot i Programnämnd barn och utbildning.

Oppositionen är glad över mindre barngrupper, men Karolina Wallström (FP), andre vice ordförande i programnämnd barn och utbildning, påpekar att det är en liten minskning.

– Det är roligt att trenden går åt rätt håll. Men det är en väldigt liten skillnad. Det är inte tillräckligt. Jag tror inte att det finns någon anledning att pusta ut, för det är fortfarande en liten kö till förskoleplatser och föräldrar som jag nås av är inte helt nöjda över att inte få plats i tid, säger hon.

Hon tycker även att kommunen måste fokusera mer på förskoleklasserna.

– För där har det inte minskat något och vi har för stora förskoleklasser, säger Karolina Wallström

Annons
Annons
Annons