Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Bättre åtgärder mot barnäktenskapen

Det har varit ett fåtal fall med barnäktenskap i Örebro. Karolina Wallström (L) vill att det tas fram rutiner för hur framtida fall ska hanteras.

Efter Ekots reportage om barnäktenskap, där man talat med sex kommuner och fått fram att det handlar det om ett 70-tal barn, som Karolina Wallström ställdes en fråga till det ansvariga kommunalrådet Rasmus Persson (C).

– Problemet är att det hamnar ofta på socialsekreterarnas bord, som har verkligt begränsade verktyg för det här. Hur hanterar Örebro kommun detta? frågar hon.

Rasmus Persson trodde att han och Karolina Wallström hade samma syn.

– Vi ska inte främja att par bor ihop om en är minderårig och gift. I de tre som fall vi har haft har vi faktiskt delat paren. Det enda undantaget är om man har barn, och då ska det göras en individuell prövning, säger han.

Han berättar att socialtjänsten meddelat att det är så få fall att inga särskilda rutiner behövs.

– Vad gäller utbildning är jag beredd att diskutera, säger Rasmus Persson.

– Jag skulle gärna se att de här rutinerna upprättats i förväg. Jag vill nämligen att det ska finnas rutiner för det fjärde och femte barnet, säger Karolina Wallström.

– Jag är beredd att diskutera en rutin med, svarar Rasmus Persson.

Jag skulle gärna se att de här rutinerna upprättas i förväg Karolina Wallström (L)

Barnäktenskap

Lagändringar 2014 som innebär att barn inte kan få dispens att gifta sig. Möjligheten att erkänna utländska barnäktenskap och tvångsäktenskap begränsas, liksom att erkänna äktenskap som ingåtts utan att båda parterna varit närvarande (så kallade fullmaktsäktenskap). Även förberedande gärningar kriminaliseras.

Annons
Annons
Annons