Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadslösa studenter - örebroares guldgruva

De är många, unga, oerfarna och ofta desperata efter någonstans att bo. Det är fortfarande svårt för nya studenter att få egen lägenhet i Örebro – ett faktum som flera vanliga örebroare inte drar sig för att tjäna en hacka på.

Annons

Vad sägs om en villakällare för 5 200 kronor i månaden, ett centralt rum på 12 kvadratmeter för 4 700 kronor eller kanske ett tillhåll på 8,5 kvadratmeter i ett radhus strax utanför Örebro för 1 000 kronor i veckan? Att det råder brist på vettiga bostäder i Örebro märks tydligt bland bostadsannonserna på till exempel blocket. Här samsas seriösa andrahandsuthyrningar med en hel del erbjudanden om boende långt över bostadsbolagens hyror – och de mest kreativa förslagen riktar sig nästan alltid mot just nyinflyttade studenter.

Väldigt höga nivåer– Det där låter som väldigt höga nivåer, säger Annica Björsell på Hyresgästföreningen i Örebro, när hon får höra de ovan nämnda exemplen.

För att avgöra om en hyresnivå är skälig jämför hon och Hyresgästföreningen bland annat med liknande lägenheter, i samma områden, hos både Öbo och de privata bostadsbolagen. En sådan jämförelse är såklart svårare att göra när det rör sig om att hyra källarutrymmen eller delar i lägenheter, men det finns riktlinjer även där.

– Ett rum på till exempel 25 kvadratmeter, i en trea i Örebro, med tillgång till kök och badrum bör kosta mellan 2 500 och 3 000 kronor i månaden om elen ingår, förklarar Annica Björsell.

Inte olagligtDet är dock inte olagligt att hyra ut till priser långt över det. Den som betalat för mycket i hyra har däremot goda möjligheter att faktiskt få tillbaka sina pengar senare. Missnöjda hyresgäster kan alltid vända sig till hyresnämnden – där bestämmer domarna vad som är en rimlig hyresnivå och beordrar hyresvärden att betala tillbaka varje krona över den gränsen.

Så sent som i våras gick Hyresgästföreningen i Örebro exempelvis till domstol med ett fall där två tjejer hyrt rum i en lägenhet i centrala Örebro. Den ena betalade 4 300 kronor för ett rum på 25 kvadratmeter medan den andra pungade ut 3 100 kronor i månaden för sina 11 kvadratmeter.

FörlikadesParterna förlikades dock innan ärendet gick till hyresnämnden och den nya hyran blev 3 100 kronor för 25 kvadratmeter och 2 200 kronor för de 11 kvadratmetrarna.

– Men det är viktigt att säga att det inte finns någon dom på det, säger Annica Björsell.

Nu är det ny termin, nya studenter och nya annonser med fantasifulla hyressättningar. Egentligen ett något konstigt problem, tycker Annica Björsell.

– Det finns ju en bostadsgaranti för nya studenter i Örebro, då ska man inte behöva bo så här, säger hon.

Annons
Annons
Annons