Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför var vägarna extra hala i helgen

Kylan ställde till det i helgen när det gäller snöröjning av de större vägarna, eftersom saltet då inte tog som det är tänkt.

Annons

- Det har kommit ganska mycket snö under helgen men fungerat rätt så bra. Vi har ringt ut plogbilarna varje natt, både mot lördag, söndag och måndag, säger Tomas Nilsson, platschef för NCC:s driftsområde Örebro, med ansvar för snöröjningen av Trafikverkets vägar.

- Vi har tillgång till totalt 20 plogbilar som också saltar på de större vägarna. På de mindre vägarna går det 10 traktorer. De har varit igång i princip hela helgen. Under pågående snöfall får det vara lite vitt och modd men kravet vad gäller de större vägarna är att när det slutat snöa kör vi tills det är svart väg.

Kylan i inledningen av helgen var enligt Nilsson problematisk, eftersom den innebar att det då är svårt att få saltet att verka som det är tänkt.

I Trafikverkets område för Örebro ingår det mesta av E18 och E20 genom länet. Från trafikplats Norrplan i Örebro och ner till Brändåsen har E18 / E20 klass 1, vilket innebär att vägarna ska röjas inom två timmar när det kommit en centimeter snö.

E18 väster ut har klass 2, vilket innebär att där ska det vara röjt inom tre timmar när det kommit en centimeter snö.

Samma sak gäller E20 söder om Brändåsen och E20 öster ut, samt riksväg 50 norr ut.

Andra större vägar, som mellan Degerfors och Laxå, mellan Hallsberg och Pålsboda, samt från Örebro till Garphyttan, har snöröjarna fyra timmar på sig att ploga sträckan. På alla dessa vägar används normalt salt.

Trafikverkets snöröjning

Närkefrakt, LBC Karlskoga samt Engströms är de tre största entreprenörerna i Område Örebro, med tillgång till plogbilar.

Trafikverkets vägar i länet är indelade i fyra området. Område Hallsberg ligger söder om Hallsberg, område Nora startar vid trafikplatt Norrplan och gäller norra länsdelen, medan Område Arboga går öster ut från Trafikplats Norrplan.

Annons
Annons
Annons