Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De golfade för kvinnans goda hälsa

92 kvinnor hade på söndagen fyllt Kårstas golfbanor för välgörenhetens skull. Tävlingen Hjärtgolfen spelades för forskningen.

Annons

Kårsta GKs golfbana norr om Örebro hade under söndagsförmiddagen stängts av för allmänheten. Det var den ideella föreningen 1,6 miljonerklubben som för första gången anordnade en av deltävlingarna i Kårsta utanför Örebro, för den nationella golftävlingen Hjärtgolfen.

Det är en partävling som spelas på åtta platser i Sverige, där ettan och tvåan från tävlingarna går vidare till finalen i Stockholm den 21 augusti.

– En del av anmälningsavgiften går till forskning om kvinnors hälsa, säger Christina Westberg, kontaktperson i Örebro för 1,6 miljonerklubben. Föreningen är en kvinnohälsoorganisation som arbetar för att skapa en jämlik forskning och vård.

Totalt hade 92 kvinnor anmält sig, som spelades i par med två par på varje hål. Spelformen var Irish greensome, som innebär att varje spelare först gör var sitt utslag från tee, sedan slår man varandras boll inom paren, därefter bestämmer varje par vilken av bollarna de vill fortsätta med och turas sedan om att slå.

Hälften av deltagarna är medlemmar i föreningen. Mot slutet av dagen hoppas Christina Westberg att det blir fler.

– Tanken är ju att dessa evenemang ska få andra att bli intresserade, säger hon.

Ett av tävlingsparen var Monika Bröms och Berit Sandmark. Enligt Monika Bröms hade det än så länge gått bra.

– Utslagen är vi jättenöjda med, men vi missar en del vid puttarna bara, säger hon.

Båda är medlemmar i 1.6 miljonerklubben och tycker det är bra att tävlingen spelas för välgörenhet.

– Det är fantastiskt att man kan variera nytta med nöje. Sedan är det jättetrevligt och man lär känna andra människor, säger hon och pekar på paret bredvid.

Vid samma hål spelar Annika Johansson och Mia Ekström. De ligger på exakt samma poäng som Monika och Berit. Trots att det gått hyfsat bra tror man inte att det finns någon chans att komma i toppen.

– Vi hade behövt spela bättre, det finns så många bra spelare som är med i dag. Men man kan ju alltid hoppas, säger Annika Johansson.

Hon är också med i 1,6 miljonerklubben sedan innan.

– Det känns kul att det går till ett bra syfte, säger hon.

Annika Norén är anvarig för Hjärtgolfen nationellt och hade åkt ända från Stockholm för att bevaka den sista deltävlingen på Kårsta.

– Det är ju fantastiskt att så många anmält sig. Att man kunnat stänga banan för det här syftet är jättehäftigt, säger hon.

Enligt henne är det bara deltävlingen i Stockholm som haft fler tävlande. Hon är själv golfspelare, och anser att det är en fysisk sport som når många kvinnor.

– Golfen har blivit familjär på senare tid och är rätt målgrupp om man vill nå ut till kvinnor över 40 år, säger hon och fortsätter:

– Det här kräver ett engagemang och det finns det verkligen här i Örebro.

Vinnarna i Stockholm den 21 augusti får chansen att åka till Mallorca i september och spela prinsessan Birgittas tävling som firar 25-årsjubileum.

Annons
Annons
Annons