Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Facket slår larm – orimlig arbetssituation för enhetschefer

– Hur de än gör så gör de fel. Det menar Jan Andersson på Vision som slår larm om den orimliga arbetssituationen för cheferna i hemvården.

Redan förra året skulle hemvården i Örebro spara 100 miljoner. Det gjorde aldrig. Nu har kraven på att besparingarna måste genomföras skruvats upp och det är enhetscheferna som måste se till att de genomförs.

I förra veckan hade Vision ett stormöte med alla 30 enhetschefer inom hemvården i Örebro.

– Det här är en arbetsgrupp som ofta glöms bort och de har fått en väldigt dålig arbetsmiljö, säger Jan Andersson, avdelningsordförande för Vision i Örebro.

Han menar att förvaltningsledningen ställt orimliga krav på enhetscheferna.

– De krav de ställer är bland annat att scheman ska ändras på stört, De får en kväll på sig sedan ska allt vara klart. Samtidigt får de ingen vägledning om hur det ska gå till.

Enhetscheferna kan ha så många som 40-50 anställda under sig och de står som ansvarig för verksamheten.

– Skär de ner så blir arbetsmiljön dålig, och gör de det inte får de skit från förvaltningsledningen att de inte sparat tillräckligt snabbt. Den här gruppen blir hela tiden skuldbelagd för det den gör, säger Jan Andersson som också tycker det är ett stort problem att enhetschefer menar att de skräms till tystnad.

– Väldigt många upplever att de inte vågar ha en avvikande åsikt. Det tillåts inga nej-sägare och det finns de som fått hot om ”att passar det inte så kan du sluta här”.

Vision förbereder nu en så kallad 66a-anmälan på grund av den försämrade arbetsmiljön för enhetscheferna.

– Risken är stor att de blir sjukskrivna och många söker sig därifrån, säger Jan Andersson.

Daniel Jansson-Hammargren har nyligen börjat arbeta som förvaltningschef för vård och omsorg. Han konstaterar att man har ett stort underskott och något måste göras åt det snabbt.

– De här åtgärderna måste genomföras nu och då blir det tufft. Den nya områdeschefen Camilla Andersson tillträdde 1 mars och hon kommer ha enskilda utvecklingssamtal med alla enhetschefer för att se hur vi kan stödja och stärka dem.

Men enhetscheferna ska genomföra det här nu. Hur får de stöd direkt?

– Jag vet att det sitter tillgänglig personal på plats och svarar på telefon och mejl. Men, visst, det här går jättefort, och det är jag den förste att erkänna.

Enligt Vision vågar inte enhetscheferna komma med kritik utan skräms till tystnad. Stämmer det?

– Det här är en jätteviktig fråga som vi måste lyssna in. Jag kommer aldrig att acceptera en skrämd organisation, säger Daniel Jansson-Hammargren.

Jan Andersson, Vision.

Daniel Jansson Hammargren, förvaltningschef för vård och omsorg.

Annons
Annons
Annons