Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick handläggare att ta hemliga papper

Artikelserie
Assistansfusk i Örebro

Ett assistansbolag i Örebro har anmälts till både polis och Ivo av Försäkringskassan, anklagat för att ha fått en av Försäkringskassans handläggare att förse bolaget med hemliga handlingar. Handlingar som bolaget sedan ska ha använt för att få nya kunder.

Annons

– Handläggaren har tagit fram personuppgifter om kunder i ett 40-tal olika assistansbolag, och levererat till bolaget i Örebro, säger Therese Karlberg, verksamhetsområdeschef vid Försäkringskassans huvudkontor i Stockholm.

– Det är den bild vi har av det som hänt, nu får polis och Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, utreda saken, fortsätter hon.

Det är en handläggare vid Försäkringskassan väst som för ett par veckor sedan avslöjades av en intern utredning vid myndigheten.

Enligt utredningen ska hon vid olika tillfällen under sommaren 2015 och januari 2016 ha sökt på en speciell kod i systemet.

– Vi fick en extern anmälan om detta, samtidigt som vi började se i vårt eget säkerhetssystem att denna person gjorde sökningar som inte borde göras, och att det var ovanligt många sökningar av ett speciellt slag, säger Therese Karlberg.

Men ert säkerhetssystem hade inte upptäckt detta utan anmälan utifrån?

– Jo, vi hade börjat undersöka saken, även om den externa anmälan gav extra tyngd i det arbetet, svarar Therese Karlberg.

I Försäkringskassans utredning finns händelseutvecklingen beskriven. Redan under våren 2015 blev handläggaren uppvaktad av en företrädare för bolaget:

Bolagets företrädare ”är duktig på att uppvakta och få som hen vill.” Vid ett tillfälle kom personen till handläggarens kontor och ville överlämna en tårta, blommor och biobiljetter för att fira handläggaren.

Företrädaren för bolaget ville locka över handläggaren och lovade ”guld och gröna skogar”, bland annat en chefstjänst vid assistansbolaget.

Handläggarens anställning på Försäkringskassan skulle upphöra, före det tog hon fram och levererade de personuppgifter som företrädaren för assistansbolaget hade bett henne om.

Efter en tid på assistansbolaget var handläggaren tillbaka på Försäkringskassan. I januari i år tog hon åter ut sekretessbelagda handlingar om kunder i andra assistansbolag – men de lämnades aldrig över till assistansbolaget, uppger hon i myndighetens rapport.

Försäkringskassan hade ett möte med handläggaren i januari och konfronterade henne med de uppgifter myndigheten hade.

– Medarbetaren togs ur tjänst, sade sedan själv upp sig och arbetar inte längre kvar, säger Karlberg.

– Det som hänt är mycket allvarligt. De som är i kontakt med Försäkringskassan ska ha förtroende för oss och kunna lita på oss.

– Detta är en mycket ovanlig händelse. Som tur är hade våra säkerhetssystem signalerat om det som hände, fortsätter Therese Karlberg.

NA försökte på måndagen komma i kontakt med företrädare för assistansbolaget i Örebro, men lyckades inte.

Bakgrund

I fredags kväll anmälde Försäkringskassan assistansbolaget i Örebro till polis och Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Ytterligare ett assistansbolag anmäldes, eftersom det har samma bolagsföreträdare.

De sekretessbelagda uppgifterna som handläggaren ska ha lämnat till Örebroföretaget gäller personer runt om i landet, inte bara i Örebro. Uppgifterna är personnummer, inte diagnoser eller vilken hjälp personerna behöver. Det är inte känt hur många personers uppgifter det är som lämnats till assistansbolaget.

På Försäkringskassans hemsida finns information om det som har hänt, med försäkran att rätten till assistens inte påverkas.

I dag, tisdag, ska Försäkringskassans personalansvarsnämnd, PAN, ta ställning till om ärendet med den enskilda handläggaren ska lämnas över till åklagarmyndighet. PAN har fått Försäkringskassans internutredning.

Annons
Annons
Annons