Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera bibliotek kan bli privata

Brickebackens och Markbackens bibliotek kan bli privat styrda. Föreningen Trädet vill driva verksamheten i Brickebacken och kommunen är positiv till initiativet. I Markbacken är det KFUM som vill ta över. Om intresse finns från föreningar och företag så kan även andra bibliotek läggas ut på entreprenad.

Annons

Vladimir Filistovitch lånar en bok av Anki Olsson Flodin på Vivalla bibliotek.

Kommunala verksamheter kan i Örebro utmanas av föreningar och företag som tror att de kan driva dem på ett bättre sätt. Det har nu hänt med Brickebackens bibliotek som kan släppas till kultur- och fritidsförening Trädet, som i dag bland annat driver ett kafé och en ungdomsgård i området. Flera upphandlingar kan vara på gång för stadens bibliotek, bland annat vill KFUM ta över biblioteket i Markbacken i samband med att de kan få driva annan verksamhet i samma område.

Vad kan detta innebära?– En farhåga är vad som kan hända om den privata aktören drar sig ur. Tar kommunen tillbaka biblioteket då eller läggs det ned? Det viktiga om det blir ett byte av huvudman är att biblioteken får behålla sin kompetens, sin bemanning och sina generösa öppettider. Många tror att vem som helst kan hantera ett bibliotek, säger Anki Olsson Flodin, bibliotekariernas fackliga representant i SACO.

Hon påpekar också att möjligheten finns att det här kan bli något positivt. Vissa yrkeskategorier har fått positiva fördelar när privata organisationer har tagit över.

Hur kan det påverka bibliotekens utbud?– En klok privat aktör styr inte vilka böcker som köps in, det ska kompetent personal göra. I dag köper vi nästan in allt som medborgarna efterfrågar, säger Anki Olsson Flodin.

De föreningar, till exempel Trädet, som kan komma att ta över verksamheten kommer att få samma summa pengar från kommunen som biblioteken får i dag. Kultur och medborgarnämndens ordförande Behcet Barsom (KD) menar att privata aktörer skulle kunna komplettera det traditionella biblioteket. Till exempel genom ett förändrat utbud.

– Förtjänsten för kommunen blir att biblioteken kan förändras och bli bättre, säger Behcet Barsom.

Vad händer om Trädet eller KFUM drar sig ur efter två år?– Det är vår verksamhet så då tar vi tillbaka den, säger Behcet Barsom.

Det finns ingen risk för att biblioteket läggs ned i stället i ett sådant fall?– Nej, inte i dagsläget. Det kommer fortfarande att drivas med våra pengar, så kommunen förlorar ingenting på att ta tillbaka ett privat bibliotek.

Annons
Annons
Annons