Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotografering ger problem med arbetsmiljö

En majoritet av personalen på kommunens förskolor anser att fotografering vid särskilda tillfällen är ett arbetsmiljöproblem. Det visar en ny rapport.

Annons

Efter ett politiskt initiativ från Moderaterna har det gjorts inventering kring fotografering i grupp och enskilt på skolor och förskolor.

Det är oklart hur många som tillfrågats och hur stor svarsfrekvensen var, men det framgår ändå att 68 procent såg fotograferingen som ett problem inom förskolan. I skolan var det bara 15 procent som såg det så.

– I förskolan upplever man i ganska stor det utsträckning som ett arbetsmiljöproblem. Det gör man inte i skolan, vilket är naturligt. Att försöka kamma och klä på små barn för en fotografering är en större ansträngning, som kanske inte tillhör huvuduppdraget. I skolan sköts det mer av en extern utförare, säger Margareta Borg, skol- och förskolechef i Örebro kommun.

Kommunen har ingen policy kring fotografering i skola och förskola. Det får man i stället besluta om i verksamheten i dialog med föräldrar. I utredningarna finns inga slutsatser eller förslag. Det är upp till politikerna att komma med förslag, om man finner det nödvändigt.

– Än så länge har vi inte bestämt om vi ska göra något av den här informationen. Vi ska ha en diskussion om vi ska ha restriktioner eller inte, men inget är klart, säger Jessica Ekerbring (S), ordförande i grundskolenämnden.

Hon berättar att de jobbar för en kostnads- och avgiftsfri skola så mycket det går.

– När det gäller skolfotograferingen kan det ju vara ett problem om föräldrar känner sig tvungna att köpa kort. Vi behöver undersöka det mer, säger Jessica Ekerbring.

Det finns ytterligare en aspekt.

– För vissa föräldrar är skolfotografering ett betydligt billigare sätt att få foton på sina barn jämfört med att gå till en ateljé, säger Jessica Ekerbring.

Nu ska politikerna alltså prata om frågan.

– Diskussionen kan vara att vi eventuellt bara ska ha gruppfoto, för där vi vet vi att myndigheter som socialtjänst och polisen gärna vill att det finns gruppfoton på eleverna. Det tror i alla fall jag kommer att vara kvar. Sedan får vi ta den andra diskussionen, säger Jessica Ekerbring.

Annons
Annons
Annons