Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får skotträdda Siv en lugn plats över nyår

Många hundar är rädda för fyrverkerier. Det har Flockens hundcenter i Tysslinge fått erfara. Kön är lång till platserna på pensionatet över nyår.

Annons

Siv viftar på svansen. Hon är en av de hundar som fått en eftertraktad plats på Flockens hundcenter över nyårshelgen. Matten Fanny Estling Ballard är nöjd.

– Det var en sådan lättnad att hitta det här stället.

Siv är en hittehund. Vad hon har varit med om tidigare i livet är oklart. Men tydligt är att hon är rädd för höga smällar.

– När hon hör fyrverkerier blir hon ängslig, klängig och kryper upp i knät. Hon flåsar, flämtar och gnäller, säger Fanny.

Siv är inte ensam. Svenska kennelklubben uppskattar att en tredjedel av deras 730 000 hundar är skotträdda. Så många som 35 000 får lugnande medel när det smäller som värst. Rädslan kommer sig av att hundarna inte kan lokalisera smällarna och att det kraftiga ljudet kan göra ont i hundarnas känsliga öron. Tolvslaget kan vara mycket stressande. Rent av farligt, menar Linnea, som förestår Flockens hundcenter i Tysslinge. Rädslan och stressen påverkar hundarnas kroppar och psyke, menar hon. Helst skulle hon vilja få bort fyrverkerierna helt.

– Ja, när man vet hur många hundar som mår dåligt.

Redan förra året var flera skotträdda hundar inhysta på Linneas hundcenter över nyår. Det här året har hon annonserat och erbjudit hussar och mattar en lugn plats för deras hundar när raketerna viner i luften. Ett dygn för en hund kostar 500 kronor. Då får man ha med egen mat. Många har hört av sig. Platserna på hennes kombinerade hunddagis och hundpensionat är fyllda på nyårsafton. Hon har fått säga nej till mattar och hussar.

– Det ringde en i dag. Hon blev ledsen. Jag fick hänvisa till ett annat pensionat.

Till skillnad från inne i centrala Örebro är det tyst i Tysslinge. Gårdarna ligger på avstånd från varandra och de flesta firar med måtta när det gäller fyrverkerier.

– Vi skjuter inga raketer och inte våra grannar heller. Det var väldigt lugnt förra året, berättar Linnea.

På hundcentret hänger julpyntet kvar. Adventsstjärnor lyser i fönstren, glitter och girlanger av granris pryder väggarna. När det blir nyårsafton ska hundarna få det ännu mysigare. Linnea och hennes familj firar med hundarna hela kvällen. De rastar dem tidigt för att inte behöva gå ut när det smäller. Hundarna får något extra gott att tugga på och i högtalarna spelas avkopplande musik från en speciell lista med hundmusik på Spotify.

– Man märker på hundarna att de tycker att det är mysigt, säger Linnea.

Matten Fanny lämnar över sin hund Siv med trygg hand.

– Jag oroar mig inte alls. Här ute är det nog inte så mycket drag, säger hon.

Läs också:

Färgstarkt jubileumsår för stad på tillväxt

Karta: här får du inte skjuta nyårsraketer

Annons
Annons
Annons