Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här hamnar maten som andra ratar

Ria tar emot mat som butikerna annars skulle slänga. NA hängde med när Lennart och Frank tog skåpbilen för att plocka upp dagens leverans.

Annons
Hämtar mat. Lennart Gustavsson och Frank Blauder arbetar fem dagar i veckan med att hämta varor som butikerna skänkt. Det är matvaror vars sista förbrukningsdag inte gått ut men som av olika skäl ändå inte  kan säljs.

Det är förmiddag och fullt inne på Ria Dorkas. Den senaste tiden har antalet besökare fyrdubblats. Riktigt varför det är så vet man inte. Kanske har den nya uppsökande verksamheten där man går runt på stan och berättar om Ria fått effekt. Kanske har nya grupper sökt sig dit.

Hursomhelst är det många som vill värma sig, ta en kopp kaffe och senare äta lunch. David Mörk är kökschef. Han har fullt upp. Att laga lunch till upp mot 60 personer på en spis i ett litet trångt kök är nästan omöjligt.

– Jag får trolla, säger han och berättar att det innebär att han är där från sju på morgon till nio på kvällen för att laga mat i omgångar.

Det han lagade igår kväll kan han nu ta fram och värma. Att Ria skulle behöva ett större kök är tydligt. Då skulle man också kunna göra matlådor och skicka med de ofta hemlösa missbrukarna. För mat finns det. Det ser matbutikerna Ica och Willys till. Fem dagar i veckan hämtar Ria mat som butikerna inte kan sälja, trots att datumet inte gått ut.

Inne på Ria finns ett berg av brödpåsar som alla kan ta ifrån. Det finns också en låda med frukt.

Klockan tio varje dag åker Lennart Gustavsson och Frank Blauder på en runda bland butikerna. Frank har varit med sedan starten. Det var Ekershallen som började skänka mat, sedan hängde fler Icabutiker på och nu finns även Willys med.

– För fem år sedan slutade jag supa och snatta, berättar Frank Blauder. I stället började jag vara med och hämta mat. Det är bra för mig. På det här sättet får jag rutin i vardagen. Jag kan också få lite mat på det här sättet.

Skåpbilen får bara med en butikslast åt gången. Det gör att de får köra fram och tillbaka flera gånger varje förmiddag. Den här gången hämtar de vid Willys i Västhaga. Sara Frid rullar ut en vagn lastad med kött och frukt. Lennart och Frank bär och packar in. Alla konstaterar att det känns skönt att inte behöva slänga mat.

Tillbaka på Ria så lastas maten in i ett förråd. En del fryses ner, annat används direkt.

– Just nu går vi över gränsen för vad vi klarar, säger Tomas Elm som är föreståndare på Ria Dorkas. Förhoppningsvis får vi snart till ett större kök och ett mer utbyggt samarbete med andra kyrkor och församlingar.

En del av maten blir också matkassar som Frälsningsarmén delar ut. Men de som uppsöker Ria har ofta inte behov av att få varor som måste tillagas. De behöver i stället få sitta ner och äta ett mål mat vid ett bord.

– Egentligen har jag bara möjlighet att värma mat till säg 15 personer. Men jag kan inte säga nej när 50 till vill komma in och äta. Det går inte, säger David Mörk och börjar förbereda dagens lunch till gästerna som väntar på Ria.

Snart Lunch. David Mörk är kökschef på Ria Dorkas. Han lagar mat till 50-60 personer och önskar sig ett riktigt restaurangkök.
förvaring. Maten som butikerna skänkt förvaras i Rias förråd innan det används till frukost och lunch.
Har koll. Carina Hedrén sorterar upp brödet som skänkts till Ria. Här kan alla som vill ta en påse bröd om man behöver.

Ria blir snart Stadsmissionen

Ria Dorkas kommer från i sommar att ingå i den nystartade Stadsmissionen i Örebro. Planer finns på ett större gemensamt kök så fler kan få chans till ett gratis mål mat.

Tre dagar i veckan hämtar Ria mat från Icabutiker i Örebro, två dagar åker man till olika Willysbutiker.

Det som skänks är varor som av olika skäl inte går att sälja men där sista förbrukningsdag inte gått ut.

Annons
Annons
Annons