Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt jobb med att få plats för alla i skolan

Arbetet med att få in alla nyanlända gymnasieelever i skolan pågår för fullt. Men det är trångt och de som kommer nu får vänta till efter påsk. – Vi mäktar inte med mer än så här, säger Martha Liw på Språkintroduktion.

Annons

Spri bas finns bland annat på Stadsbiblioteket men kommer efter sportlovet flytta till Karolinska skolan. I den här klassen där många elever kommer från Eritrea och Somalia tränar man svenska. Läraren Stina Hörnstein ställer frågor.

Örebro kommun har tagit emot en stor grupp ensamkommande ungdomar. I januari fanns det 402 ensamkommande barn och unga registrerade på Socialförvaltningen. 84 har uppehållstillstånd, 271 är asylsökande som är anvisade till Örebro och 48 väntar på att anvisas till någon annan kommun.

Dessutom har det kommit en stor grupp ungdomar som blivit placerade i familjehem i Örebro och har rätt att gå i skola här men som egentligen hör till andra kommuner runt om i Sverige.

Det här gör att trycket på skolan är stort. Trots att eleverna, vare sig de går i grundskolan eller på gymnasiet, bör få en plats inom en månad så släpar det efter.

Martha Liw tar emot och registrerar alla nykomna elever som ska börja på gymnasiet. De läser först Språkintroduktion bas innan de kan fortsätta och sedan gå vidare till mer allmänna program. Språkintroduktion är utspritt på olika platser i Örebro, som Stadsbiblioteket, Risbergska och Virginska, men hör officiellt till Karolinska.

– Den här veckan startar en grupp om 45 elever på Risbergska och en grupp börjar på Grillska, berättar Martha Liw. Dessa elever anmälde sig hos mig i november, men de har kommit till Sverige i september-oktober.

Ungdomarna kan inte själva skriva in sig i skolan. Det måste någon från det boende där de bor göra, eller familjehemmet. Det här kan dröja och därför kan ungdomarna gå hela hösten utan att komma in i skolsystemet.

– De som anmälde sig hos mig i december kommer att få plats vecka 9. Det handlar om 50 ungdomar och med det är platserna helt fyllda. Resten har vi i kö.

Hur många är det?

– Det är 12-13 personer som kom nu i januari. De får vänta till efter påsk. Vi har bara personal och lokaler för de här 50 nu.

Hur beskriver du läget?

– Vi har det under kontroll. Men det skulle bli problem om fler placeras här från andra kommuner utan att vi får veta det.

Det är ändå en hel del ungdomar som bara går och väntar på att få börja skolan?

– Ja, det stämmer. 50 har inte skola än och har därför ingen sysselsättning. Men de bor på boenden eller i familjehem och de ska inte driva vind för våg, det ska ingen unge göra, någon har ett ansvar och har fått i uppdrag att tand om dem, säger Martha Liw.

Alla nyanlända ungdomar kommer så klart inte ensamma. Många kommer också med sina familjer, och ska gå i skola. Sammanlagt finns det just nu 923 asylsökande i Örebro kommun.

Annons
Annons
Annons