Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Hemliga förslaget: Lägg ner Vivallas högstadium

Vivallaskolan årskurs 7-9 läggs ned en årskull i taget med början läsåret 2017, och elever ska bussas till andra skolor. Det framgår av ett underlag till förslag som NA har tagit del av.

En samarbetsgrupp med skolpolitiker från alla partier har givit tjänstemännen i uppdrag att titta på hur man ska kunna minska segregationen och öka måluppfyllelsen, som handlar om betygen, på Örebro kommuns skolor. Det berättade NA om i fredagens tidning.

Det finns ett genomarbetat underlag för ett framtida beslut om att få en bättre integration. Här är Vivallaskolan 7-9 en nyckelfråga. Vad NA erfar fasas skolan ut och det tas inte in några fler elever i årskurs sju från och med hösten 2017. De eleverna får istället åka buss till ett antal utvalda skolor.

– Integration handlar faktiskt inte bara om att peka ut vissa områden. Det handlar om att Örebro ska fungera så bra som möjligt. När vi kommer till skolan tycker jag att integration är fel ord. Jag tycker att måluppfyllelse är det relevanta ordet. Finns det saker som gör att vi kan öka måluppfyllelsen hos nyanlända genom exempelvis kamrateffekter. Då är vi beredda att titta på det. Men i är inte alls framme vid någon form av beslut, sade Kenneth Nilsson till NA på torsdagen.

Skolchef Margareta Borg talar om att det är integration och måluppfyllelse som diskuteras, men vill inte säga mer än så i dagsläget.

– Vi har möte med den parlamentariska gruppen på torsdag, och efter det kan jag gärna prata mer, säger hon.

Enligt underlaget finns det två alternativ hur Vivallaskolans elever ska fördelas. I det första handlar det om skolorna Lillån, Gumaelius, Engelbrekt och Nikolai där man som mest ska ta 25 elever. I det andra finns inte Lillån med, utan man lägger på fler elever i Nikolaiskolan. Då Adolfsberg och Almby är fulla redan i dag är dessa skolor inte medtagna i underlaget.

”Hur fördelningen ska ske kommer att utarbetas av samtliga rektorer samt förvaltningsledning och handläggare på förvaltningskontor samt kommunledningskontoret utifrån korrekta skolvalsrutiner”, skriver man i underlaget.

Här finns även uträkningar hur mycket bussresorna kommer att kosta.

Av den fakta som finns om varje skola i underlaget framgår att de elever som har Vivalla som anvisningsskola är det bara 42 procent som börjar på skolan. Tittar man på eleverna från Lundbyskolan är det bara fyra av 103 anvisade elever som börjar läsa på Vivalla 7-9.

För personalen talas det i underlaget om lönetillägg för den som stannar under utfasningsperioden och att man vill ha individuella samtal med all personal på Vivallaskolan 7-9.

Det noteras även en medborgardialog i april-maj och att ett eventuellt beslut skulle kunna tas i juni. Ingenting är dock färdigt.

Annons
Annons
Annons