Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare demonstrerade mot inställd vargjakt

– Vi har säkert olika uppfattningar om hur många vargar det ska finnas i våra marker. Men det är inte antalet vargar vi protesterar mot utan om själv processens kring vargjakten gått till.Det menade Erika Sörengård, initiativtagare till en demonstration mot alla turer kring vargjakten.

Annons

Slöseri. Omkring ett sjuttiotal personer, mest jägare, samlades på lördagen för att protestera mot den inställda vargjakten. Initiativtagaren Erika Sörengård menade att alla turer kring vargjakten är ett slöseri med skattepengar.

Ett 70-tal personer, främst jägare, samlades på lördagsförmiddagen på Stortorget i det lite småkalla vädret för att protestera mot att vargjakten ställts in bara några dagar innan den var tänkt att börja.

Erika Sörengård var nog med att poängtera att demonstrationen i första hand inte handlade om själva vargjaktens vara eller inte vara, utan om alla politiska turer det varit kring den, inte minst alla överklaganden i olika domstolsinstanser.

– Som jag ser det är det ett oerhört slöseri med skattepengar. Och ska vi också kunna överklaga beslutet om skattehöjningar på diesel?

Ingvar Hellquist, ordförande för Svenska jägareförbundet i Örebro län, menade att det är inte domstolarna man i första hand ska klaga på, utan på politikerna.

– Politikerna har helt enkelt gett domstolarna dåliga förutsättningar.

När det gäller vargjakt vill Ingvar Hellquist ha ett system som liknar det som finns för älgjakten.

– Ja, där har man en treårsplan för jakten för att kunna följa effekterna av den. Den planen kan sedan justeras efter två år när man ser hur jakten har gått. Det behövs långsiktiga planer även för vargjakt, den kan inte avgöras varje år precis innan den är tänkt att börja.

Ingvar Hellquist var dock övertygad om att när domstolen om någon vecka eller så kommer med sitt slutliga besked i sakfrågan om vargjakt så kommer den att dra igång.

– Jag kan inte tänka mig något annat.

Annons
Annons
Annons