Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karlslunds fotbollsklubbstartar friskola i Örebro

Skolinspektionen säger ja till Karlslunds IF Herrfotbollsklubbs ansökan om att få starta friskola i Örebro kommun. Skolan har ingenting att göra med Karlslunds gamla skola.

Annons

Det behövs något nytt på Väster sedan kommunen lade ner gamla Karlslundsskolan för ett par år sedan, tycker Andreas Levi, klubbchef för Karlslunds IF:s herrfotboll. Han är glad över att Skolinspektionen nu har sagt ja till att klubben får starta skolan.

– Vi i klubben har gått omkring och varit oroliga i många veckor över det här beslutet som vi trodde skulle komma senare i höst. Nu jublar vi allihopa, säger Andreas Levi.

Nya Karlslundsskolan

Skolan ska heta Nya Karlslundsskolan och startar tidigast om ett år. Skolan, som kommer att vara placerad i närheten av Karlslund arena, kommer att ha en tydlig idrottsprofil. Från årskurs fyra är idrottsinriktningen främst fotboll. Tanken är att eleverna då ska spela fotboll två till tre gånger i veckan. Utöver idrotten kommer också extra resurser att läggas på elevernas skolmat.

– Tanken är att alla ämnen ska genomsyras av idrottsprofilen. Man kan kanske dra exempel om Zlatans inkomst under matematiklektionerna, säger Andreas Levi.

150 elever

Skolan kommer att ha elever från grundskolans årskurs ett till sex samt förskoleklass och fritidshem. Grundskolan beräknas ta emot 150 elever och förskoleklassen kommer att ha plats för 25.

Andreas Levi berättar att intresset för skolan har varit större än väntat.

– Redan nu har vi fått in 40 intresseanmälningar för bara i en av klasserna. Totalt har 86 ställt sig i kö. Första året ska ca 75 elever gå på skolan.

Vilka elever får gå hos er?

– Vi tar in elever efter anmälningsdatum till skolan, alltså kölistan. Sedan har vi intervjuer för att förklara hur utbildningen kommer ske under skoltiden, för att säkerställa ett intresse för idrott. Vi kommer inte göra en bedömning och sedan godkänna dem. Det är eleverna och föräldrarna som tar beslutet.

Tar ni in lika många tjejer och killar?

– Vi hoppas på att många fler tjejer söker. Ungefär 60 procent av de som har sökt är killar.

Kommer samma personal som jobbade på den gamla Karlslundsskolan att jobba hos er? – Vår skola har ingenting med den gamla skolan att göra. Det var en kommunal skola och vi är en privat. Sedan kan inte jag svara på om lärare som jobbat på den gamla skolan kommer att söka sig till vår.

Annons
Annons
Annons