Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Kortare arbetstid het fråga i förhandlingen

Sjuksköterskorna på psykiatrin var först ut med arbetstidsförkortning. Nu är arbetsgivaren beredd på att fler vill ha kortare arbetsdag.

Vårdförbundets lokala ordförande Sahra Strandberg.

Sjuksköterskorna är Region Örebro läns största yrkesgrupp, med Vårdförbundet som fackförbund.

– Vi är beredda på att frågan om förkortad arbetstid kan komma upp vid årets förhandlingar, säger Roland Hennerdal, Region Örebro läns förhandlingschef.

Just för Vårdförbundets medlemmar är frågan om arbetstidstider het. För andra stora yrkeskategorier inom vården som läkare och undersköterskor väntar Roland Hennerdal att förhandlingarna mer kommer att handla om lönerna, och inte så mycket om arbetstiderna.

Det var på måndagen i förra veckan som dagsjuksköterskorna på USÖ:s psykiatri fick nya villkor. De gick från 38-timmarsvecka till 34-timmarsvecka.

Psykiatrin har länge haft svårt att rekrytera och förra året blev turbulent mellan fack och arbetsgivare. Genom att korta arbetstiden hoppas arbetsgivaren kunna göra psykiatrin mer attraktiv som arbetsplats.

Kommer andra delar av sjukhuset att följa psykiatrins exempel?

– Jag tror att det är viktigt att vi åstadkommer goda arbetsmiljöer. Det handlar inte bara om arbetstider utan också om chefskap, kamratskap och annat. Det är flera saker som ska stämma och samverka, säger Roland Hennerdal.

Sammanlagt förhandlar arbetsgivaren med 21 fackförbund inför årets löneöversyn. Vårdförbundets centrala avtal blev klart i mellandagarna, och Roland Hennerdal räknar med att parterna kommer att vara klara lokalt innan sommaren.

Kommunal – som bland annat organiserar undersköterskorna – är inte klara med sitt centrala avtal ännu.

– Men där tror jag att det mer kommer att handla om löner än om arbetstider.

Hur sjukvårdens arbetstider kommer att se ut i framtiden uttalar Roland Hennerdal sig försiktigt om.

– Det är svårt att förutsäga, men det är viktigt med hälsosam schemaläggning där medarbetarna får tillräcklig vila mellan passen. Det måste vi som arbetsgivare vara tydliga med, säger han.

Arbetstidsfrågan är viktig för Vårdförbundet, bekräftar lokala ordförande Sahra Strandberg.

Främst arbetstidsförkortning för medlemmar som arbetar nattetid är aktuella vid årets lokala förhandlingar, men också hälsosam schemaläggning med tillräckligt med dygnsvila mellan passen.

En förändring är viktig menar hon, och den måste arbetsgivaren ta ansvar för.

– Jag skulle säga att arbetsgivaren har abdikerat som det är nu och lagt över ansvaret på de anställda. Det här är arbetsgivarens ansvar.

Annons
Annons
Annons