Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Läkaren: En svår ekvation att få ihop

Kvinnoklinikens kostnader för jourer och övertid har ökat med över två miljoner på två år. Fler patienter på dagtid gör att läkarna har svårt att få ut sin jourkompensation i ledighet. Då måste den betalas ut i pengar.

Samtidigt med kravet att hålla budget finns också önskemål att vården ska vara så tillgänglig som möjligt.

– Det är en svår ekvation att få ihop, säger René Bangshöj, överläkare och tidigare verksamhetschef.

Kvällar och helger, det vill säga jourtid, är det ingen nämnvärd ökning av patienter. Men dagtid söker fler än tidigare.

– Det är ett ökat antal remisser och ett ökat antal önskemål om att få komma till kvinnosjukvården, förklarar René Bangshöj.

Samtidigt som det finns många kompetenta dist-riktsläkare som mycket väl skulle kunna ta hand om en del av patienterna, råder läkarbrist på vårdcentralerna. Det är alltså en lösning som är svår att genomföra för närvarande. Kvinnokliniken är inte den enda kliniken med ökade kostnader.

– Vi jobbar för att effektivisera våra verksamheter, men det är en svår ekvation som sagt. Vårt upptagningsområde växer – fler människor flyttar till Örebro, säger René Bangshöj och berättar om andra viktiga uppdrag kliniken har: att utbilda läkarstuderande och att arbeta med forskning.

– Vi vill helst inte ta bort någonting av det, eftersom vi anser att det är viktigt.

Annons
Annons
Annons