Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

NA-tv: Därför är Lars Vilks i Örebro i dag

Tungt beväpnad polis håller sedan sent på onsdagskvällen ett område på gamla I3 i Grenadjärstaden avspärrat. Strax före klockan 10 anlände den kontroversielle konstnären Lars Vilks till Örebro för en föreläsning.

Polisen är försiktig med detaljer kring föreläsningen.

- Vi finns här för att skydda Lars Vilks och eleverna på Örebro konstskola. Insatsen kommer att pågå under hela torsdagen, säger Tommy Lindh, pressinformatör på Örebropolisen.

Insatsen inleddes under onsdagskvällen.

- Förberedelsearbetet är komplett. Vi har kontrollerat det inre skyddet samt skalskyddet. Vi har haft lång tid på oss att förbereda den här insatsen. Det är en fördel, säger Tommy Lindh.

Polisen har spärrat av konstskolan och har tungt beväpnad personal på både fram- och baksidan. Man har även specialfordon på plats.

Är andra delar av polisväsendet än polismyndigheten i Örebro inblandade i insatsen?

- Ja, vi har hjälp från kringliggande län, men också av andra delar av polisen.

Det är Örebro konstskolas rektor Peter Ekström som bjudit in Lars Vilks.

- I dessa tider när yttrandefriheten är hotad känns det extra viktigt att Lars Vilks inte stängs in, att någon vågar ta ut honom i världen. Han är här för att berätta om sina erfarenheter för eleverna, säger Peter Ekström.

Klara Björk Adamsson, förstaårselev på skolan, säger:

- Han har säkert mycket att lära ut. Han är ju verkligen omdebatterad. Jag delar inte hans åsikter, men det ska bli intressant att höra vad han har att säga.

Kajsa Wadström är producent på Teater Martin Mutter och granne med Örebro konstskola:

– Jag blev förvånad när jag kom i morse och möttes av poliser. Det blev en tvärnit och jag undrade vad det var som händer? När jag kom fram till teatern frågade jag vad som var på gång och fick veta att de bevakade en föreläsning. Men det är lugnt här. Jag tycker mest synd om poliserna som ska behöva stå ute i kylan. Och så blir jag arg över att det ska vara så här att en människa inte ska få röra sig fritt.

Påverkar polisbevakningen Teater Martin Mutter?

– Nej, inte ett dugg.

Beväringsgatan kommer att vara avstängd under hela dagen och polisen hänvisar trafiken till alternativa vägar.

Det finns en känd hotbild mot Lars Vilks sedan flera tidningar för ett antal år sedan publicerade bilder på hans verk av profeten Muhammed som rondellhund.

Den 14 februari förra året gick en person till angrepp mot kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn där Lars Vilks skulle hålla ett föredrag. Cirka 30 skott avlossades in i lokalen - en person dödades och tre poliser skadades.

Senast 2010 föreläste Vilks i Örebro - då var det Örebro universitet som arrangerade.

Polisens pressinformatör Tommy Lindh.

Annons
Annons