Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Narkotikapoliserna har slopats

Örebropolisens narkotikagrupp har lagts ner. I stället har arbetsuppgifterna lagts på ordinarie poliser i yttre tjänst. – Den öppna narkotikahandeln har ökat, säger en polis.

Både Beroendecentrum och en polis som NA pratat med upplever en stor effekt av att polisen inte längre har några renodlade narkotikapoliser.

Narkotikagruppen bestod tidigare av upp till åtta poliser som arbetade inriktat mot narkotikarelaterad brottslighet och att exempelvis att fånga upp ungdomar som introducerats i missbruk.

Läs också: Beroendecentrum: "Det har blivit lättare att missbruka"

Sedan hösten 2015 är gruppen nedlagd som en del i polisens omorganisation i den nya polismyndigheten.

– Vi jobbar med exakt samma problematik, men benämningen droggrupp finns inte kvar i svensk polis, säger Annika Laestadius, chef vid lokalpolisområde Örebro.

Hon berättar att den ursprungliga narkotikagruppen nu ingår i den ordinarie linjeverksamheten där poliser i yttre tjänst jobbar. Det gäller även den ungdomsgrupp som tidigare fanns inom Örebropolisen och nu är en del av de nya områdespoliserna som ska ha nära kontakt med medborgarna.

– Det vi gör i den nya organisationen är att vi jobbar enhetligt med poliser i ingripandeverksamhet och brottsförebyggande verksamhet som jobbar dygnet runt. Sen har vi områdespoliser som jobbar mer i geografiska områden med ett ungdomsperspektiv och tittar hur problembilden ser ut, säger hon.

Hon menar att polisen fortfarande har samma fokus på att bekämpa narkotikarelaterad brottslighet.

– Narkotika är ett av våra största problemområden. Vi har ett antal fokusområden som våld, vapen och narkotika där vi ser en problematik. Narkotika ingår i många brott och det gör att alla poliser jobbar med narkotikaproblematiken.

Laestadius konstaterar också att det sker öppen narkotikahandel i flera bostadsområden i Örebro.

– Helt klart har vi mycket droger i omlopp. Där måste vi jobba ännu mer för att förhindra och försvåra öppen narkotikaförsäljning, säger hon.

Ser du någon risk i att det blir svårare att ingripa mot narkotikarelaterad brottslighet nu?

– Vi är skyldiga att ingripa mot brott. Men vi försöker få en tydlig styrning i vad vi ska jobba mot, så att vi jobbar i samverkan med andra samhällsaktörer – kommunen exempelvis – för att nå bästa möjliga mål, säger Annika Laestadius och fortsätter:

– Målet är exempelvis att vi ska få en narkoman att sluta knarka. Målet är inte att han eller hon ska få fängelse, utan att bli drogfri och bli en bra samhällsmedborgare.

Ola Andersson, ordförande i polisförbundet i Örebro, är orolig över att tillslagen mot större narkotikarelaterad brottslighet kan komma att minska.

– När man pratar ringa bruk och innehav är det vanligt att det ligger på ingripandeverksamheten. Men när det gäller langning och tillverkning och såna saker, så kan jag tänka mig att det är sånt som får stå åt sidan, säger han.

– Men tanken är att de här nya polisgrupperna ska inrikta sig inom ett visst område om man ser att det är turbulens med just narkotikaförsäljning. Då kanske man tillsätter en grupp som jobbar med det en viss tid. Men tidigare jobbade man konstant och fick bra kännedom, fortsätter han.

Enligt en polis som NA pratat med märks redan effekten av nedläggningen av den gamla narkotikagruppen.

– Den öppna narkotikahandeln på gator och torg har ökat. Det finns mängder med narkotika på Örebros gator. I dag är det riskfritt att ha narkotika på sig ute på stan, upptäcktsrisken är obefintlig, säger polisen.

Samtidigt pågår en ny gängkonflikt i Örebro mellan två löst sammansatta grupperingar. Den 27 januari sköts en man ner i Markbacken – samma dag som rättegången om mordet i Vivalla startade. Upprinnelsen till konflikten är, enligt källan, en konflikt om territorium över drogförsäljning i Vivalla.

– Samtliga i de båda falangerna är välkända av de forna medarbetarna i narkotikagruppen för mer eller mindre narkotika- och våldsbrottslighet. Nu skjuter man varandra på öppen gata och anledningen är oegentlighet om vem eller vilka som ska kontrollera narkotikahandeln i Vivalla. Upptrappningen har sedan övergått till en vendetta, säger poliskällan.

Narkotikagruppen var framgångsrik i samband med gängkriget i Örebro under 2013 och 2014 då Black Cobra och undergrupper till Bandidos härjade i länet. Enligt NA:s källa var den en bidragande faktor till att de kriminella grupperingarna lade ner sina verksamheter i länet.

Oroad. Polisförbundets ordförande i Örebro, Ola Andersson, är oroad över att tillslag mot större narkotikarelaterad brottslighet kan minska eftersom narkotikagruppen inte finns kvar som förr. Foto: Filip Erlind

Benämningen droggrupp finns inte kvari svensk polis. Annika Laestadius, chef lokalpolisområde Örebro.

Annons
Annons
Annons